Ghid de stat în casă în timpul pandemiei de COVID-19
Articol de Andreea Bratu, 31 martie 2020, 08:28 / actualizat: 31 martie 2020, 13:03
Sunt sigură că cel puțin o dată ai spus: „Abia aștept să intru în concediu, să am câteva zile libere. Să stau în casă și să nu fac nimic”.
Se pare că dorința noastră s-a îndeplinit. Sigur, nu așa cum ne-am fi imaginat.
Nu te-ai gândit niciodată că te vei bucura atât de tare că ieși din casă, o data pe săptămână sau chiar mai rar, pentru cumpărături.
Dar astea sunt vremurile pe care le trăim. Asta e realitatea și trebuie sa o acceptăm. E atât de simplu.
Știu că face parte din natura noastră să respingem regulile, să îl luăm pe „nu” în brațe și să credem că nouă nu ni se poate întâmpla. Dar chiar ești dispus să riști?
Ne plângeam atât de mult că nu avem timp de nimic. Acum avem tot timpul din lume și nu știm ce să facem cu el. Începe cu lista aia pe care o ai de ceva timp. La care adaugi mereu câte ceva ce ți-ai dori să încerci, să vezi, să citești, dar pentru care ai fost mereu prea ocupat.
E rândul meu să stau acasă. Am avut timp să vad filme, să citesc, să lucrez, să îmi fac ordine în lucruri și gânduri, să ascult muzică, să îmi fac planuri de viitor, să încep un curs online, să folosesc banca aia de abdomene pe care până acum au stat doar cutii de pantofi, să mă joc, să mă plictisesc, să îmi fac un million de scenarii și să o iau de la capăt. Am vorbit mai des cu prietenii și cu familia decât atunci când nu exista nicio restricție, dar tot nu reușeam să îmi fac mereu timp pentru ei. Este doar izolare fizică. Ești liber să vorbești cu cine vrei. E sănătos să faci asta. Avem telefon, avem internet și avem timp.
Mi-a fost greu, dar am reușit să mă obișnuiesc să îmi rezolv treburile și altfel față de cum o făceam până acum. E avantajul generației noastre. Avem o mulțime de opțiuni. Și chiar dacă lucrezi de acasă, cine spune că trebuie să fii la birou de la 9 la 5 ca să îți faci treaba? Câtă vreme livrezi la timp, poți fi la birou, pe scaun în balcon, la masa din bucătărie sau în vârful patului. Tu ești responsabil de cum îți organizezi timpul.
Cred că e vorba de alegere. E alegerea noastră să fim responsabili. E alegerea noastră să facem ce trebuie, astfel încât să ne fie bine nouă și celor din jurul nostru. E alegerea noastră să fim bine informați și să luam deciziile potrivite. Pentru că e foarte ușor să intri în panică, să citești lista cu simptome și să fii convins că te regăsești la cel puțin 3 dintre ele.
Alege să fii optimist și să vezi și frumosul din jurul tău. Printre toate știrile despre cazuri noi, situația din spitale, lipsa dezinfectanților și oameni care nu respectă regulile, fă-ți timp să citești și știri pozitive despre oameni care găsesc echilibru în haos. Cum ar fi oamenii care cântă la geamuri, polițiști care vin să verifice dacă stai în izolare, dar își fac timp să îți cânte „La mulți ani” sau tânărul care s-a îndrăgostit de „vecina” de la câteva blocuri distanță când a vazut-o dansând singură în balcon și a trimis o dronă până la ea cu un număr de telefon și o invitație la cină, pe skype.
Lumea se schimbă. Și ne-a schimbat și nouă stilul de viață. Ne-a scos din zona de confort. În loc să o privești ca pe o restricție, alege să o privești ca pe șansa unui nou început. O ocazie să accepți că se poate și altfel. Schimbă felul în care privești lucrurile. Informează-te. Păstrează-ți simțul umorului. Ocupă-ți timpul și cu lucruri care îți aduc zâmbetul pe buze.
Să fii bine, stai acasă și alege să fii responsabil!