Firea: Centru cu 100 de locuri pentru victimele violenţei domestice

Arhivă

Un nou centru dedicat victimelor violenţei domestice, cu o capacitate de o sută de locuri, a fost inaugurat astăzi, anunță primarul general, Gabriela Firea.

În acest fel, a fost suplimentat numărul de locuri disponibile la nivelul Capitalei, prin relocarea vechiului adăpost într-un nou imobil. În prezent, centrul adăposteşte opt persoane adulte şi 14 copii.

„Am avut nevoie de un spaţiu mai mare, de această clădire, pentru o sută de persoane, din cauza faptului că, din păcate, izolarea a crescut numărul de situaţii în care apar nefericitele violenţe domestice”, a arătat primarul general într-o transmisie live pe Facebook.

Ea a menţionat că la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti se înregistrează zilnic apeluri din partea unor persoane abuzate.

Gabriela Firea a subliniat că hrana şi cazarea în acest centru sunt oferite de Primăria Capitalei, prin DGASMB, pentru un an de zile, cu posibilitate de prelungire. Potrivit recomandărilor internaţionale, un an este termenul considerat potrivit pentru ca o victimă a violenţei domestice să se poate reintegra în societate.

„Chiar dacă intervine poliţia pe partea judiciară, este necesară o locaţie unde aceste persoane să se poată refugia, să beneficieze de un acoperiş deasupra capului, de hrană adecvată, de asistenţă medicală şi socială – chiar şi psihologică, de foarte multe ori. Aceste persoane au nevoie de locuri de muncă pentru a se putea integra în societate, pentru a-şi putea întreţine familia”, a precizat ea.

Gabriela Firea le-a îndemnat pe femei să nu accepte violenţa domestică şi să anunţe astfel de situaţii la Poliţie sau la DGASMB.

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă a Municipiului Bucureşti, Cosmina Simiean, a precizat că beneficiarii nu ies din centru, respectând recomandările de distanţare socială, în contextul pandemiei, iar pentru copii sunt organizate diverse activităţi educative.

„Deşi inaugurarea acestui centru era prevăzută pentru mai încolo, decretarea situaţiei de urgenţă a făcut ca numărul femeilor care sună să ceară ajutor, să ceară un acoperiş deasupra capului, ca să nu mai fie în acelaşi domiciliu cu soţul agresor, a crescut foarte mult. Suntem în acest moment pregătiţi să preluăm orice sesizare din partea femeilor din Bucureşti care ne solicită acest lucru şi garantăm că, cel puţin în acest centru, vor avea parte de un climat de siguranţă pentru ele şi pentru copiii lor”, a spus ea.

Cosmina Simiean a menţionat că Primăria Capitalei vine în sprijinul victimelor violenţei domestice inclusiv prin decontarea certificatelor medico-legale. De asemenea, în Bucureşti există şi un centru de consiliere pentru soţii violenţi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.