Ziua păcălelilor, dar nici chiar așa
Articol de cristina.toma, 1 aprilie 2020, 21:11
În mediul online a circulat un document care părea foarte real și care anunța ”începerea cursurilor pe 6 aprilie”, dar și unele modificări în structura anului școlar. Titlul documentului respectiv era ”Ordin”, avea o siglă, ce-i drept ușor deformată, și se încheia cu o semnătură a ministrului educației. Dar totul nu era decât un fals. Ministerul Educației a revenit cu un anunț prin care preciza clar că ”informațiile și documentul puse în circulație astăzi, 1 aprilie, în mediul online, potrivit cărora structura anului școlar 2019-2020 a fost modificată, sunt false urmând ca ministerul să informeze din timp profesorii, părinții și elevii în mod oficial în legătură cu deciziile ce urmează a fi luate”.
Ministerul Educației, Monica Anisie, a făcut apel la profesori, părinți și elevi prin care îi roagă să se informeze doar din surse oficiale și a dat asigurări că va informa în mod oficial în legătură cu deciziile ce urmează a fi luate.
Așa cum se cunoaște, aceste decizii depind de evoluția pandemiei generate de coronavirus/COVID-19, așa cum a precizat în nenumărate rânduri ministrul Educației.
Însă, în vremuri ca acestea, răspândirea unor astfel de zvonuri și știri false poate fi chiar nocivă. De aceea, ministerul nu se va opri doar la un simplu anunț ci va formula denunț penal pentru ca organele abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate pentru distribuirea în spațiul public a unor înscrisuri false care au rolul de a genera confuzii.
Ministerul Educației și Cercetării se delimitează categoric de acțiunile acestor persoane și de conținutul fals al documentului.
Documentul vehiculat în spațiul public nu este emis de Ministerul Educației și Cercetării. Așa că în cazul în care cineva îl vede să nu îl ia în serios.
Pe de altă parte, să nu uităm și să nu ignorăm eforturile profesorilor dar și ale elevilor, care continuă să învețe chiar dacă școala s-a mutat online. A fost nevoie de adaptare de ambele părți, dar și de eforturi unde copiii și profesorii s-au sprijinit și continuă să se sprijine reciproc.
Ministerul Educației a venit în ajutorul lor punând la dispoziția profesorilor platforme educaționale precum DIGITAL pe educreed.ro de exemplu. În același timp, ministrul Educației, Monica Anisie, a îndemnat cadrele didactice într-o scrisoare deschisă să își creeze și propriile lor resurse de predare sau să le selecteze pe cele mai adecvate.
În acest sens, Inspectoratul Școlar al Capitalei a apelat la profesori bucureșteni și a început să filmeze lecții la toate materiile începând de la clasele mici și până la cele din învățământul liceal. Școlarii din anii terminali -adică din clasa a 8-a și a 12-a pot urmări lecțiile de la Teleșcoală, program de predare care poate fi vizionat în fiecare colț al țării pe programul 2 al Televiziunii Române.
De asemenea, în cadrul inițiativei „Reacție pentru educație”, derulată ca urmare a parteneriatului între Ministerul Educației și Cercetării și Narada, astăzi, 1 aprilie, s-a lansat NaradiX – un modul de clase digitale, prin care adolescenți din întreaga țară își dau întâlnire online, timp de o oră, pentru a învăța despre lucrurile care îi pasionează. De la social media, la personal branding, dezvoltare personală, tehnologie, inteligență artificială sau educație financiară, elevii vor avea ocazia de a interacționa cu profesioniști de top.
La clasele digitale NaradiX vor participa vloggeri celebri, oameni de business sau traineri cunoscuți.
Poate că ”păcăleli” precum cea pomenită la început sau de alt fel vor mai apărea, dar înainte de a ne face probleme din cauza lor, încercați să accesați mai întâi informațiile oficiale și bine documentate puse la dispoziție din surse oficiale, verificate. S-ar putea să găsiți printre ele lucruri interesante care – nu se știe – poate să vă facă să descoperiți noi pasiuni, talente și, în cele din urmă, să vă schimbe viața.