Liliana Cojan, Paramedic în secția ATI a unui spital din Londra: ”Avem o linie telefonică de triaj”

Liliana Cojan trăiește în Marea Britanie, fiind de profesie Paramedic. Odată cu pandemia de #COVID-19, s-a oferit să lucreze în sectia de ATI a unui mare spital din Londra, fiind în linia întâi în triajul pacienților și în lupta împotriva #Coronavirus.

Liliana a povestit în matinalul #BeFm #DeDimineata, fiind și în legătură video prin Skype în live-ul de pe pagina de Facebook a Bucuresti Fm, despre cum se vede situația din perspectiva unui cadru medical, cine sunt cei mai afectați de virus în Anglia, cum reacționează oamenii și care este situația sistemului medical din Marea Britanie.

Liliana Cojan a punctat: ”Paramedic este cineva care a absolvit Facultatea de Medicină de Urgență. Facem de la tratarea unei răceli comune până la nașteri la domiciliu și împușcături la marginea drumului.”

La momentul intervenției sale, Marea Britanie raporta 33.718 infectați cu #COVID-19 și 2.921 decedați. ”În cifre nu pare roz, dar haideți să raportăm totul la populația generală. Nu sunt atât de mulți față de sinucideri, cancere, dar suntem prinși de numărul acesta uriaș”, explică Liliana.

Paramedicul povestește că în spitalul în care lucrează există 3 etaje pline cu pacienți cu #Coronavirus. ”Cazurile ușoare sunt acasă și se pot trata rămânând acolo. Luam doar urgențe, adică persoanele care au nevoie de ventilatoare și tratament pentru afecțiuni grave”, a spus ea.

Liliana Cojan a menționat că și în Anglia au fost ceva probleme: ”Am avut ceva ventilatoare, nici noi nu suntem super la acest capitol. Și noi ducem lipsă de echipamente. Pe de altă parte, Londra a început producția de ventilatoare. Nu pot să spun că nu poate fi mai bine, însă din punctul acesta de vedere suntem ușor mai avansați.”

Paramedicul a explicat faptul că în Anglia pacientul nu vine direct la spital dacă are suspiciuni de infectare cu #COVID-19. ”Avem o linie telefonică de triaj pentru cei care nu aveau nevoie de ambulanță, ci de un sfat. Acum, linia aceasta s-a mutat pentru #Copronavirus. La telefon răspund asistente, chiar medici. Dacă un pacient prezintă simptomatologia, e rugat să sune la acest număr de urgență. Există și o așteptare de până la o oră. Dacă persoana de la celălalt capăt al liniei telefonice decide ca pacientul să fie testat, fie i se pune la dispoziție o ambulanță, fie vine cu mașina personală la spital. Testul i se face în mașină și se decide. Triajul se face în funcție de patologia avută și este automat internat (caz de diabet, alte probleme respiratorii, etc.).”

Liliana Cojan a spus ca în UK, 50% dintre îmbolnăviri s-au înregistrat la persoane cu vârsta de 45 – 50 de ani. ”Majoritatea au murit din cauza problemelor respiratorii – astm sau alergiile acute. Acestea au contribuit la agravarea virusului. Nu o să fie niciodată doar virusul. Trebuie să fie o predispoziție genetică pentru ca virusul ăsta să facă ceea ce face. Anglia e și o țară cunoscută pentru problemele de astm. Ca și schiță de tratament, noi am folosit o combinație de antivirale care erau folosite, în mod normal, pentru o răceală ce nu necesita musai antibiotic. Este un virus, nu o bacterie, deci nu necesită antibiotic. Pentru cazurile avansate, sunt steroizi. Pot spune că nu există un tratament, ci un algoritm de tratare. Noi am recomandat oamenilor să nu înceteze să ia medicamente pentru sistemul imunitar, să facă mișcare, să nu exagereze cu spălatul pe mâini și cu măștile. De multe ori, producerea de mici zgârieturi pe mâini lasă loc să intre noi bacterii.”

Paramedicul Liliana Cojan a spus că în momentul de față se discută testarea medicilor în Anglia, ”dar noi nu am avut foarte mulți medici îmbolnăviți. Eu știu un singur paramedic care a luat virusul pe salvare. Și-a revenit, acum e OK, e acasă. În momentul de față, îi testăm pe cei care într-adevăr au nevoie.”

Liliana spună că nu a avut pacienți români infectați. ”Singurii români pe care i-am întâlnit au fost la maternitate.”

Dacă vrei să o vezi pe Liliana, să afli toate detaliile discuției cu matinalii Marius și Alex, vezi VIDEO unde paramedicul Liliana Cojan a fost live pe Skype!

Londra i se pare de nerecunoscut: ”E dureros să văd Londra cu nimeni pe stradă, cei care circulă fiind persoane care chiar trebuie să iasă – precum medicii sau cei care lucrează în magazine. Dar, am observat că izolarea a funcționat, numărul deceselor nu a crescut, deci deocamdată funcționează. La noi există o cultură față de sistemul de sănătate. Noi când am lansat campania de #StatiAcasa, mesajul a fost «Stați acasă și ajutați-ne pe noi. Englezii își iubesc cadrele medicale!”

Vezi aici arhiva emisiunii ”BeFM de Dimineata!”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.