#Oficial COVID 19 Bogdan Despescu-Peste 200 de mii de persoane ar putea intra in tara in următoarele două săptămâni

Autorităţile se aşteaptă ca peste 200 de mii de persoane să intre în ţară în următoarele două săptămâni, ceea ce ar putea să ducă la un vârf al îmbolnăvirilor cu noul coronavirus după Paşti.

Secretarul de stat în MI, Bogdan Despescu, a declarat că de la momentul declanşării epidemiei, la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie, au intrat în ţară şi au fost verificaţi în punctele de frontieră peste 300 de mii de cetăţeni. Dintre aceştia, peste 59 de mii de români au venit din Italia.

Bogdan Despescu este de părere că cea mai bună decizie pe care o pot lua oamenii este de a nu intra în contact cu alte persoane.

“În privinţa activităţilor care ţin de ordinea publică, structurile Ministerului Afacerilor Interne au continuat activităţile după cum urmează: asigurarea măsurilor de verificare în linia a doua, la frontieră, trierea în urma dispoziţiilor medicilor direcţiilor de sănătate publică şi însoţirea convoaielor de la graniţă până în locurile de destinaţie.

Astfel, în ultimele 24 de ore au fost verificate în acest mod aproape 15.000 de persoane.

De asemenea, s-a asigurat paza spitalelor, acolo unde este cazul, precum şi a locaţiilor de carantină instituţionalizată. S-a acţionat pentru verificarea persoanelor care sunt autoizolate şi în carantină – vorbim aici de o medie de peste 90.000 de persoane zilnic verificate. De asemenea, verificarea respectării restricţiilor de circulaţie a reprezentat o activitate importantă pentru noi în această perioadă. De la începutul epidemiei şi până în prezent, în urma acestor acţiuni amintite anterior au fost întocmite 400 de dosare penale, dintre care cele mai multe au fost întocmite pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

De asemenea, au fost aplicate peste 130.000 de sancţiuni, în valoare totală de peste 170 de milioane de lei.

Prin măsurile dispuse am asigurat derularea cu rapiditate şi în siguranţă a activităţilor de transport de marfă. În acest sens, am stabilit culoare speciale de intrare şi ieşire din ţară pentru transportatori. Sunt culoare separate de cele care reprezintă fluxul obişnuit de autoturisme.

Concret, după ce domnul ministru Velea a avut o discuţie cu omologul său maghiar, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac II intră şi ies doar tiruri şi camioane cu marfă. Punctul Nădlac II are operaţionalizate 14 benzi de lucru, venind astfel în sprijinul operatorilor economici.

Transportatorii sunt deosebit de importanţi pentru noi în această perioadă şi din acest motiv le asigurăm un flux continuu de transport, un flux continuu, prin care să asigurăm bunurile necesare comunităţii în această perioadă.

Pentru îndeplinirea misiunilor amintite, dar şi pentru alte intervenţii acţionează zilnic în medie peste 30.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Colegii mei sunt sunt sprijiniţi de peste 1.000 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, dar şi de peste 4.000 de poliţişti locali care acţionează sub comanda operaţională a Poliţiei Române.

Totodată, procesul de predare a locaţiilor aflate sub paza colegilor din cadrul Jandarmeriei către colegii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale este în plină desfăşurare.

Avem şi situaţii care au necesitat o atenţie deosebită în ultima perioadă. În primul rând, este vorba de Suceava, acolo unde a fost impusă carantina totală. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au organizat măsuri de siguranţă a oraşului şi a localităţile limitrofe care au fost incluse în această perioadă în zona carantinată.

În acest mod, în aceste localităţi intră şi ies doar anumite persoane, în scopuri destinate menţinerii activităţilor comerciale şi publice în folosul cetăţenilor.

O altă situaţie care a necesitat atenţia noastră a fost şi în Ialomiţa – vorbim de localităţile Ţăndărei şi Bărbuleşti -, precum şi alte localităţi din ţară. Acolo oamenii nu au înţeles, din păcate, că este nevoie să respecte restricţiile impuse, fapt pentru care am acţionat cu forţe mărite, inclusiv cu poliţişti trimişi din Bucureşti, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru a sprijini activităţilor colegilor din judeţ.

La Ţăndărei şi Bărbuleşti au fost aplicate peste 170 de sancţiuni contravenţionale, cele mai multe pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare privind circulaţia pe drumurile publice, valoarea totală a acestora fiind de peste 41.000 de lei. Forţele de intervenţie vor continua activităţile în zonă pentru a verifica şi impune, dacă este cazul, respectarea regulilor de distanţare socială şi de restricţie cu privire la mişcarea cetăţenilor. Aceste măsuri nu sunt luate pentru că aşa ne dorim noi, sunt luate pentru că sunt absolut necesare”.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.