Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei: „vom RECHIZIȚIONA hoteluri pentru cei întorși din zonele roșii!”

În EXCLUSIVITATE la BucurestiFM, viceprimarul Aurelian Bădulescu a explicat cât de gravă a ajuns situația spațiilor de carantină în care sunt amplasați românii întorși în Capitală din țările aflate în zona roșie a pandemiei de coronavirus!

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 7 vor fi suspendate zborurile din țările incluse în zona roșie.
Până atunci, 6 avioane din Marea Britanie vor sosi pe Aeroportul Internațional Henri Coandă.
A explicat viceprimarul capitalei, Aurelian Bădulescu.

BucureștiFM: Câte centre de carantină sunt disponibile la această oră în municipiul București?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Sunt 7 centre de carantină. În această noapte am mai deschis unul – 8 și în două ore mai deschidem încă unul (n.r. ora 14:00). În total sunt 9.
Sunt 1600 de locuri ocupate. Disponibile mai sunt doar 60, în condițiile în care astăzi așteptăm 6 curse din Anglia, iar punctele avansate din țară ne anunță că pe culoarele verzi se îndreaptă spre România, cetățeni români care părăsesc Anglia.

BucureștiFM: Vă ajung aceste 60 de locuri?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Nu!
În 2 zile, în București, au venit 600 de persoane. În 48 de ore au ajuns 1450 de persoane care au venit din zonele roșii, iar ca urmare a unei decizii a Centrului de Comandă am luat decizia de a trimite în localitățile de domiciliu pe toți cei care nu au legătură cu Bucureștiul și cu Ilfovul, dar acest lucru va fi din ce în ce mai greu, mai ales că pentru asta va trebui să dislocăm foarte multă resursă.
Până în acest moment, am lucrat cu resursele STB-ului și ale Jandarmeriei care au dus cetățenii în județe unde au domiciliul și unde sunt centre de carantină. Cred că până la această oră este vorba despre aproximativ 800 de persoane.

BucureștiFM: Aceste persoane, înainte să plece către localitățile de care aparțin, sunt cumva testate sau vă bazați pe buna credință și pe faptul că declară că nu ar fi intrat în contact cu persoane care ar fi fost infectate cu noul coronavirus și că nu prezintă simptome?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Nu este importantă declarația, ci țara din care vine și codul pe care îl are acea țară.
Atâta timp cât vine dintr-o țară cu cod roșu toate sunt asimilate persoanelor asimptomatice, cu risc de contaminare.

BucureștiFM: Mai aveți cum să înființați alte centre de carantină pe lângă cele 9 pe care le aveți, astfel încât să suplimentați?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Nu, în acest moment Municipiul București nu mai are această resursă, nici din punct de vedere financiar, nici din punct de vedere al personalului. Probabil că următoarea etapă va fi trecerea la rechiziție.

BucureștiFM: Ce înseamnă acest lucru? Să explicăm!
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Instituția rechiziției este luarea din posesia proprietarului, cu sau fără voia acestuia, a unei proprietăți serviciu, a orice fel de activitate necesară obiectului necesar combaterii (n.r. coronavirusului) stării de urgență.

BucureștiFM: Să înțelegem că în momentul de față nu a mai venit nici un agent economic care să dispună de spații de cazare și care să le ofere primăriei?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Nu au mai venit pentru că ceea ce au lăsat românii noștri care au venit în țară în anumite hoteluri este greu de imaginat.
Lumea hotelieră este mică, modul în care aceștia au ales să se comporte în acele camere de hotel este greu de imaginat.
După ce vom termina această luptă cu acest virus vom pune la dispoziția presei să vadă ce au putut să lase în urma lor.

BucureștiFM: Spuneați că se va trece la identificarea unor locuri de carantină în județele limitrofe, în colaborare cu instituțiile prefectului din județele respective.
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Nu este cazul la noi. În stânga-dreapta, în sus și în jos de municipiul București sunt depășiți toți.

BucureștiFM: Și ce se va întâmpla în cazul acesta?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Vom trece la rechiziție. Dacă hotelierii nu vor înțelege să pună la dispoziție hotelurile mari din București, vom apela la ordinul dat sau vom trece la rechiziție. Vom adopta gradual această situație.
În primul rând discutând, arătându-le ordinul, iar dacă nu vom reuși, atunci vom trece la rechiziție.

BucureștiFM: Ce se întâmplă cu fondurile? De unde vin acești bani cu care ați susținut centrele de carantină în această perioadă?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Din bugetul primăriilor municipiului București, anulând toate capitolele de investiții, toate capitolele care nu erau obligatorii, ș.a.

BucureștiFM: Ați făcut un calcul?
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu: Nu, pentru că fiecare primărie are cheltuiala ei, trebuie centralizată.
Noi suntem în desfășurare și nu avem de unde să știm, dar sumele sunt foarte mari.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.