Deciziile luate astazi de Guvern

Guvernul a luat noi masuri economice si care vizeaza sectorul medical, avand in vedere situatia generata de noul coronavirus.

Au fost adoptate 5 masuri ce vor fi decontate din fonduri UE.

S-a decis ca personalul medical expus sa primeasca un stimulent lunar de 2.500 de lei pe luna, iar pentru somajul tehnic vor fi alocati 300.000 de euro din fonduri europene, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Stimulentul este pentru tot personalul medical, nu se refera doar la medici, ci si la asistenti, la partea de personal care deserveşte ambulantele, la partea de personal paramedical, a mai spus Boloş.

Tot astazi a fost aprobat si sprijinul pentru asistentii sociali – 1.000 de persoane vor acorda sprijin persoanelor varstince aflate in autoizolare.

Va exista un tel verde la care persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor sa poata apela.

De asemenea, va fi decontata din fonduri europene valoarea a 170.000 de pachete de igiena corporala destinate persoanelor aflate in carantina, caminelor pentru varstnici şi caselor de copii, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Guvernul a luat si masura legata de echipamentele medicale şi de protecţie – fondurile in limita carora se vor deconta cheltuieli sunt de 350 de miloane de euro.

„Fac un apel pe aceasta cale catre unitatile sanitare şi către autoritatile publice locale sa achizitioneze aceste echipamente necesare pentru bolnavi, pentru ca procesul de decontare al fondurilor urmeaza sa se deruleze conform procedurilor europene”, a declarat ministrul Boloş.

Guvernul a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul pentru operaţionalizarea lor.

Pentru somajul tehnic, Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare, mai exact 300 de milioane de euro, sa fie decontate din fonduri europene. Suma ar putea fi majorata.

Masurile luate astazi insumeaza 810 milioane de euro (3,9 miliarde de lei).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.