Muzică, Operă, Balet şi alte evenimente online de astăzi, 6 aprilie
Articol de , 6 aprilie 2020, 13:08
CINEMA
Arhiva de Filme din cadrul Institutului de Film din Ungaria a pus online un set de 90 de filme clasice maghiare, grupate în trei categorii: adaptări cinematografice ale unor opere literare, filme istorice (artistice şi documentare) şi filme pentru adolescenţi şi copii (ficţiune, animaţii şi documentare). Filmele pot fi vizionate gratuit online pe perioada carantinei cauzate de pandemia covid19, atât de adulţi cât şi de copii, care la rândul lor pot găsi un mare ajutor educaţional în procesul de home-schooling. Unele filme au subtitrare în limba engleză sau franceză, iar pe pagina de facebook-ul a Institutului Balassi din Bucureşti găsiţi postat în fiecare zi câte un film selectat din această listă. Filmul de astăzi este „Mátyás, Mátyás” un documentar de animaţie despre legenda lui Matei Corvin, ce trăieşte şi azi în oraşul său natal, Cluj de unde este şi regizoarea Cecília Felméri care l-a realizat în 2010. Filmul, prezentat cu subtitrare în limba engleză, a câştigat în acelaşi an premiul pentru cel mai bun film românesc la Festivalul Internaţional de Animaţie Anim’Est de la Bucureşti, iar în 2011 a fost nominalizat la Premiul Gopo pentru cel mai bun scurtmetraj.
MUZICĂ
* Până astăzi pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ Festivalul Internaţional „George Enescu” online difuzează înregistrarea unui concert susţinut de Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, dirijată de Tiberiu Soare. În program: Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră” de Witold Lutosławski şi Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov – solist Denis Kozhukhin, precum şi „La Voix Humaine”, operă pentru soprană şi orchestră de Francis Poulenc – solistă Anna Caterina Antonacci.
* Filarmonica de Stat din Târgu Mureş se alătură instituţiilor culturale din România care şi-au mutat activitatea online şi vă oferă, gratuit pe canalul său de Youtube, până pe 8 aprilie, înregistrarea concertului simfonic susţinut în data de 5 mai 2016 în superba sală de concert din Palatul Culturii din Târgu Mureş. În program, Concertul pentru vioară şi orchestră în Re de P.I. Ceaikovski. Dirijor: Alexandre Myrat. Solistă: Mălina Ciobanu.
* Palatul Artelor din Budapesta, aniversând 15 ani de la inaugurare, oferă melomanilor accesibilitate gratuită la întreaga sa arhivă media care cuprinde 80 de înregistrări de concerte la calitate HD, precum şi înregistrarea a 40 de seri literare. Puteţi să vă bucuraţi, de exemplu, de magia pianistică oferită de Denis Matsuev, sau să-l vedeţi pe Kocsis Zoltán dirijând cele mai frumoase lucrări compuse de Béla Bartók, puteţi asculta ariile interpretate de diva operei internaţionale Joyce DiDonato, iar iubitorii jazz-ului au ocazia să retrăiască emoţia spectacolelor susţinute de Donny McCaslin, Take 6 sau Tommy Emmanuel. Sunt accesibile şi concertele date de Punnany Massif, 30Y, Irie Maffia sau Akkezdet Phiai. De asemenea, cei îndrăgostiţi de literatură sau dans, îşi pot regăsi preferaţii.
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: „Sonata representativa” de Heinrich Ignaz Franz von Biber, Clarinet Sonata de Francis Poulenc, „Langsamer Satz” de Anton Webern şi Trio de Mikhail Ivanovich Glinka.
OPERĂ ŞI BALET
* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30 pe site-ul său şi pe pagina de Facebook a instituţiei, înregistrarea reprezentaţiilor din 31 martie şi, respectiv, 5 aprilie 2018 cu „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo, în regia lui Ion Caramitru şi scenografia Vioricăi Petrovici. În distribuţie: Lăcrimioara Cristescu, Maria Jinga, Alin Stoica, Cătălin Toropoc, Mihaela Işpan, Iulia Isaev, Daniel Magdal, Vasile Chişiu, Valentin Racoveanu, Iordache Basalic. Cu participarea Orchestrei, Corului şi a Corului de copii al Operei Naţionale Bucureşti dirijate de Johannes Wildner
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, https://www.staatsoperlive.com, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 2 octombrie 2019 cu opera „A Midsummer Night’s Dream” de Benjamin Britten, după piesa omonimă a lui William Shakespeare, cu: Lawrence Zazzo, Erin Morley, Théo Touvet, Peter Kellner, Szilvia Vörös, Josh Lovell, Rafael Fingerlos, Rachel Frenkel: Dirijor: Simone Young.
* De astăzi, de la ora 21:30, până pe 12 aprilie, pe site-ul https://www.operadeparis.fr este difuzată înregistrarea cu opera bufă „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, după o piesă de Pierre Beaumarchais, în regia lui Damiano Michieletto având în distribuţie pe René Barbera şi Karine Deshayes, iar ca dirijor pe Carlo Montanaro. Tot acolo, şi tot până pe 12 aprilie, poate fi vizionată înregistrarea realizată de François-René Martin a spectacolului de balet „Lacul lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski în coregrafia lui Rudolf Noureev, având ca dirijor pe Valery Ovsyanikov, iar ca solişti pe Léonore Baulac, Germain Louvet şi François Alu. De asemenea, până pe 3 mai puteţi urmări şi Integrala Simfoniilor compuse de Piotr Ilici Ceaikovski în interpretarea Orchestrei Operei Naţionale din Paris sub bagheta dirijorului Philippe Jordan.
ALTE EVENIMENTE
* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” vă oferă spre vizionare on-line, între orele 14:00 – 18:00, pe canalul său de Youtube, şi pe paginile sale de Facebook şi de Internet, înregistrările live a două conferinţe susţinute de Ana Blandiana în cadrul Programului Parateatral: „Orologiul fără ore”, pe 20 noiembrie 2016, şi „Centenarul, un exerciţiu de exorcizare” din 2 decembrie 2018.
* Institutul Balassi mai are 2 propuneri pentru dumneavoastră:
– de la ora 18:00, pe site-ul Institutului, artistul plastic Részegh Botond, absolvent al clasei de grafică a maestrului Mircia Dumitrescu din Universitatea de Arte din Bucureşti, povesteşte despre atelierul său, lucrările lui actuale şi Galeria Új Kriterion din Miercurea Ciuc al cărei director artistic este;
– şi vă invită să vizionaţi Expoziţia retrospectivă Haller József – online.