La război, fără pușcă!

România este în război în această perioadă. Nu-și vede adversarul, însă trebuie să-l învingă.

Țara noastră a fost luată, ca de obicei, pe nepregătite. Nu are arme și nici oameni suficienți.. Coronavirusul a prins spitalele dezarmate, oamenii la fel, iar protocoale bine stabilite apar cu întârziere. Medicii fie se plâng dar rămân la datorie, fie…dezertează. Cei mai mulți de teamă.

Bucureștiul nu face excepție.

Spitalele rezistă cu greu situației! Primul căzut la datorie: Spitalul Universitar. Medicii spun însă că situația va fi peste tot la fel, dacă nu se iau măsuri urgent.

Sub protectia anonimatului, unul dintre medici a spus la București FM că spitalul Pantelimon ar putea deveni focar de infecție.

„Nu sunt echipamente suficiente. Sunt în camera două, trei halate chirurgicale impermeabile, câteva combinezoane și trei, să zicem maxim 4, ffp2 pentru două persoane, dar ni s-a spus să le purtăm decât în caz de suspiciune înaltă sau la un caz confirmat. Pacienții sunt puși în ultimul salon, trec prin toată terapia și se duc în spate, existând riscul ca și ceilalți pacienți neinfectați să fie infectați.”

Lipsa unor protocoale și a echipamentului duce la pierdere de timp. Medicul spune că oamenilor le este teamă să lucreze în astfel de condiții.

„Am pierdut o oră și ceva într-o gardă să dau un telefon că nu era protocol clar. În momentul în care se recoltează o probă unui pacient, cine trebuie să ducă proba?! Nimeni nu voia nimic.

Acum este un protocol, am vazut că este ceva. Sunt foarte multe nereguli. Asistentele sunt cu un simplu halat pe ele, nici măcar halat chirurgical. Costumul pur și simplu al lor personal al lor. Trebuie asigurată o protecție a întregului personal medical. Și câte echipamente am pentru câte persoane și chemate la muncă persoanele cărora pot să le asigur o anumită protecție corectă.”

Boala seamănă panică. Medicul spune că panica învinge mai ales când protecția lipsește, iar oamenii nu știu ce să facă.

„Degeaba te protejezi tu dacă nu protejezi și pe ei. Vă dați seama că sunt asistentele care aspiră pacienții. Trebuie protejat întregul personal medical. Nu este normal să se ducă pacientul, până să se aștepte rezultatul testului, până în spatele terapiei și acolo să aștepte infirmare sau confirmare.

Nu vă spun câtă panică a fost a fost între colegii mei. Toată lumea se ruga să fie negativ. Și chiar dacă este negativ nu înseamnă că pacientul nu are acel virus.”

O „armată” dotată face față oricărei provocări. La spitalul Pantelimon însă armele lipsesc.

Medicul spune că doar norocul a făcut ca în spitalul Sfântul Pantelimon să nu existe încă nici un pacient sau doctor confirmat cu COVID-19.

„Nu avem măști din acestea chirurgicale. Din acelea ffp2 sunt 3 măști în camera de gardă pentru două persoane. Viziere avem.

Vă spun sincer, noi nu ne-am infestat deocamdată pentru că ne-a ferit Dumnezeu și trebuie făcută o testare și a personalului medical pentru că și noi putem fi purtători asimptomatici.

Putem transmite boala mai departe fără să vrem și fără să știm, la fel ca pacienți cu care intrăm în contact și care și ei, la rândul lor, pot să transmită boala.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.