Medicul de specialitate stabileste necesitatea internării pacienților!
Articol de arionmihaela, 8 aprilie 2020, 13:15
Având în vedere numeroasele solicitări ale pacienților și cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74553/07.04.2020, facem următoarele precizări :
Prevederile art. 1 se referă la asistența spitalicească acordată în unitățile publice sau private precum și la asistența medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Interdicțiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:
– necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau
– necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.
Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales.
În concluzie:
NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate.
Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.
Update:
Comunicat CNAS
Masuri pentru limitarea raspandirii infectiei cu virus SARS-COV – 2 la nivelul unitatilor sanitare publice si private
Conform prevederilor Ordinului Comandantului Actiunii, Secretar de Stat, Sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr.74527/23.03.2020 privind instituirea unor masuri necesare pentru limitarea raspanirii infectiei cu virus SARS-COV – 2 la nivelul unitatilor sanitare publice si private, pacientii care reprezinta urgente medicale si cei care sufera de afectiuni cronice se vor adresa, dupa caz, unitatilor sanitare, ambulatoriilor de specialitate sau cabinetelor de medicina primara. Consultatiile la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate pot fi acordate si la distanta.
Pentru a evita aglomerarile in unitatile sanitare si a nu-i pune astfel in pericol pe cei cu patologii mai deosebite, populatia este rugata ca la primele semne de boala sa contacteze telefonic medicul de familie, care va decide daca va acorda o consultatie la distanta sau, dupa caz, va programa pacientul pentru o consultatie la cabinetul sau sau il va directiona catre ambulatoriul de specialitate.
In cazul in care medicul de familie indruma pacientul catre ambulatoriul de specialitate, in conformitate cu prevederile in vigoare, pe perioada starii de urgenta nu este necesar biletul de trimitere.
De asemenea, va reamintim ca, pe perioada starii de urgenta, serviciile medicale, îngrijirile la domiciliu, medicamentele, materialele sanitare și dispozitivele medicale, tehnologiile și dispozitivele asistive, se acordă și validează fără a fi necesară utilizarea cardului național de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.