Ascultă Radio București FM Live

VIDEO: Aurelian Bădulescu – „Mirosul din Capitală e urmare a arderii fecalelor de tip porcin”

Articol de , 8 aprilie 2020, 12:07

Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei, a explicat în matinalul București FM ce stă la baza mirosului greu de suportat care a învăluit Bucureștiul încă de la primele ore ale dimineții.

„În comuna Periș există o fermă de creștere a porcilor. Pe un batal (n.r. zona cu resturi menajere aferente animalelor) de 3 hectare a căzut un foc. Intervenția celor de la ISU e imposibilă pentru că nu are o structură solidă de suprafață, fiind materiale moi. Se caută o soluție, întrucât nu e un foc de suprafață care să permită stingerea de la distanță. E de interior. Iar mirosul din Capitală e urmare a arderii fecalelor de tip porcin.

Mă așteptam ca Ministerul Mediului să ne aștepte cu un mesaj de informare. Noi, la 4:30 dimineața, când carantinam 400 de oameni, am simțit acest miros. Ne-am dus acolo. Iar acea societate e și în insolvență și nu are paznic, doar un administrator judiciar pe care trebuie să îl găsim. Vom vedea cât de repede va fi asanat focarul și astfel se va duce acest miros. Să vedem și cine sunt autorii acestei neonorciri. Pe parcursul zilei de azi așteptăm și declarația Ministrului Mediului”, a explicat viceprimarul.

Despre igienizarea din Capitală

„Până la apariția acestei Ordonanțe, spălam prin aceleași metode. După Ordonanța Militară, aceste activități s-au intensificat. Au apărut mesaje tocmai din partea celor care ne-au spus să facem acest lucru, mesaje prin care au susținut că aceste activități, de fapt, nu au efect. Și de aici fiecare a făcut ce demersuri poate.

În toate sectoarele substanțele sunt omologate de Institutul de Sănătate Publică. Ele sunt pentru spații deschise, decontaminări stradale. Este un lucru bun, pentru că atât timp cât intervenim cu aceste acțiuni rezultatul nu poate fi decât de diminuare a surselor de infectare cu #coronavirus.

Veți vedea că Bucureștiul are aproape 598 de persoane îmbolnăvite. Mai mult de jumătate sunt ori proveniți din centre de carantină, ori sunt aduși de la alte spitale din zona aferentă Bucureștiului, unde spitalele nu au secții de Infecțioase. Deci, nu avem mai mult de 300 de persoane care s-au contaminat din București.

Capitala are 4 milioane de locuitori. Bucureștenii au avut probleme de adaptare în primele 4 zile, dar au reacționat foarte bine la îndemnul autorităților! Vedeți numărul scăzut al îmbolnăvirilor. Activitățile de dezinfectare au încep în a doua zi după Starea de Urgență. Au fost deschise în Sectorul 1, a continuat Sectorul 4, apoi s-a aliniat Sectorul 6 ca intensitate.

Planul e monitorizat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. La nivelul fiecărui sector e o procedură, fircare mașină este localizată cu GPS și se face mapp-ing pentru zonele pe care le acopră, astfel că operatorul să nu revină în aceeași zonă și să se acopere toate ariile.

Sunt câteva sectoare, care în zona lor de adminsitrație, se ocupă de zone deschise – câmpuri. Sectorul 6, fiind în extremitatea estică, are această problemă. De aici raționamentul de a fi folosit elicopterul. Mai ales că acele zone sunt populate cu tot felul de crescători de animale. Și în Sectorul 2 e același lucru, doar că acolo câmpurile sunt scoase din extravilan. De aceea elicopetrul din 6 a făcut asta, fiind multe în extravilan. Trebuie acționat! Substanța cu care se acționează este una pentru câmpuri deschise”, a explicat Bădulescu.

Viceprimarul spune că la nivelul solului se acționează cu cloramină în toate sectoarele, pe toate străzile și străduțele.

„Acum, sectorul 4 a comunicat încheierea spălării pe toate străzile. De la ora 2:00 dimineața la ora 6:00 dimineața au fost spălate toate străzile. Și aceste activități se continua de la sector la sector.”

Testarea colectivă

Despre testarea bucureștenilor, viceprimarul Aurelian Bădulescu a punctat: „Chestiunea cu testarea s-a închis ca urmare a faptului că Guvernul a luat toate spitalele, iar noi nu mai avem instrumentele cu care să testăm. S-a scos din discuție testarea. Nu vor să recunoască faptul că testarea poate să ducă la intervenția asupra pacientului de la domiciliu.

Dacă ne-am testa toți, veți vedea că numerele sunt de 5-6 ori mai mari. Astfel, au folosit orice mijloace să întrerupă testarea la nivel național. Dacă s-ar fi făcut, am mai fi avut Țăndărei sau ce urmează să mai vină? Da, începeam în București, mergeam cu această matrice pe o localitate mică și ne dădeam seama imediat de grupurile vizate, etc. Testarea duce în preavertizare. Știu ce să fac cu familia pacientului.”

Spațiile de carantină

„Avem 1.790 de persoane aflate în carantină. La nivelul spațiilor am rezolvat. Avem destule. Au înțeles toți hotelierii să ne susțină. Suntem pregătiți, sper, pentru valul 2. E nenorocire la intrările în țară, iar centrele avansate din Europa, cu care discutăm, ne indică un număr imens de români care vin spre țară”, precizează Bădulescu.

Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:24

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:19

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!

În ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ȘTIRI FALSE despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare...

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 15:03

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”

Gabriel Torje a fost prezent în emisiunea cu tematică sportivă de pe București FM, acolo unde, alături de gazdele emisiunii, Răzvan Ursuleanu,...

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 12:18

Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost instituită cu peste trei decenii în urmă în scopul conştientizării rolului major pe care libertatea...

Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 11:47

MAI: 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în timpul campaniei electorale

Un număr de 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în legătură cu procesul electoral au fost înregistrate în campania pentru alegerile...

MAI: 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în timpul campaniei electorale
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 11:36

MAI: Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne menţin siguranţa publică în ziua votului

Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor menţine siguranţa publică în ziua votului, a anunţat sâmbătă...

MAI: Aproximativ 43.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne menţin siguranţa publică în ziua votului
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 10:08

Theo Rose, în De10xRomânia: „M-am considerat o prezență în momentul în care am început să mă folosesc de mai mult decât de voce” | VIDEO

De la „doar o voce” la un fenomen în industria muzicală și de divertisment Ascensiunea sa nu a fost marcată de un moment precis, ci de un...

Theo Rose, în De10xRomânia: „M-am considerat o prezență în momentul în care am început să mă folosesc de mai mult decât de voce” | VIDEO
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 07:44

Sorana Cîrstea este in finala la dublu la Madrid

Perechea Sorana Cîrstea/Ana Kalinskaia s-a calificat in ultimul act dupa ce a trecut de cuplul Su-Wei Hsieh(Taiwan)/Jelena Ostapenko(Letonia) cu...

Sorana Cîrstea este in finala la dublu la Madrid