Raed Arafat: Noi clarificari pentru medici si pacienti
Articol de arionmihaela, 10 aprilie 2020, 02:16
Noi clarificări in aceasta seara de la Ministerul Afacerilor Interne, referitoare la Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74553/07.04.2020, care a stârnit mai multe reacţii publice.
Raed Arafat:
“Ordinul care a prelungit ordinul care a fost emis în 23 martie 2020, prin care s-a decis reducerea activităţii medicale, doar la cazurile obligatorii, urgenţe, sau cazuri care necesită tratament în continuare, fără întrerupere.
Ordinul prevede amânarea cazurilor cronice care pot să fie amânate.
Din ce am văzut, din discuţii, multă lume a interpretat sau a încercat să interpreteze acest ordin că este o sistare a întregii activităţi, cu excepţia urgenţelor.
Ordinul nu prevedea acest lucru. Nu au fost sistate ambulatoriile.
N-au fost suspendate, nu au fost oprite nici activităţile din spitale, doar că s-a dat medicului alegerea de a opera un pacient acum, sau peste o lună, când este mai sigur, în mod deosebit pentru pacientul respectiv.
Sunt afecţiuni care necesită continuarea tratamentului şi astăzi, şi în situaţia actuală, şi aceste afecţiuni nu vor fi afectate, precum: tratamentele oncologice, femeile gravide care necesită controale, persoanele care au probleme care apar şi care necesită consult medical şi necesită investigaţii care nu pot fi amânate, dar în acelaşi timp sunt şi afecţiuni şi dau exemple precum o proteză de şold, care poate fi amânată o lună în majoritatea cazurilor, sau alte operaţii care pot fi amânate şi motivul este dublu aici.
Unu: ca să păstrăm locuri libere în spitale şi să putem să absorbim numărul care vine de pacienţi suspectaţi sau confirmaţi cu Covid-19,
Doi: ca să protejăm pacienţii de a intra în spitale unde pot fi expuşi acestei boli,
dar mai este şi un motiv, ca să protejăm spitalele de pacienţii asimptomatici, care chiar dacă s-ar testa negativ la intrare în spital, nu înseamnă că nu devin pozitivi, după două sau trei zile, dacă sunt în perioada de incubaţie.
Deci este o logică în spatele acestui ordin şi sper că toţi colegii au înţeles această logică.
Nimeni nu îi opreşte de a trata pacienţii, dar necesită o responsabilitate din partea lor, de a nu încărca spitalele şi sistemul sanitar cu cazurile care pot fi amânate şi a nu pune în risc viaţa pacienţilor, prin a-i trata în această perioadă şi a-i chema în această perioadă, dacă situaţia poate fi amânată.
În rest, nu există alt impact.
Şi casele de asigurări, că am auzit şi acest lucru, nu au cum să refuze decontarea la ambulatorii intrucat, casele de asigurări trebuie să deconteze serviciile pe care se prestează, pentru că noi nu am suspendat această activitate.
Deci asta este clarificarea principală pe care am vrut să o dau în seara asta pentru toţi şi pentru pacienţi şi pentru colegii medici şi vă urez mai departe succes în lupta care o duceţi la acest moment”.