Muzică, Operă şi alte evenimente online de astăzi, 13 aprilie

MUZICĂ

* Cei mai buni tineri muzicieni din Austria ajung la dumneavoastră acasă în cadrul unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte austriece venite în sprijinul artiştilor independenţi, profund încercaţi de criza pandemică: Sala de concert digitală, platformă realizată la iniţiativa violonistului Daniel Auner ce oferă un program de concerte live din genurile cele mai diverse, de la muzica clasică, la jazz şi worldmusic. Astăzi, puteţi urmări: Duo Mozartiano (alcătuit din iniţiatorul proiectului şi Barbara de Menezes Galante Auner) susţinând un concert de Paşti (Ŏsterkonzert) ce cuprinde lucrări pentru două viori, precum şi pe virtuozul flautist româno-austriac Matei Ioachimescu care, alături de pianistul Alfredo Ovalles, vă oferă după ora 14:30, o nouă versiune a programului şi CD-ului „La Vida Loca”, în direct de la clubul „Porgy and Bess”.

* Festivalul Internaţional „George Enescu” difuzează şi astăzi pe site-ul său înregistrarea unui concert susţinut de Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, dirijat de Gergely Madaras. În program: Suita a II-a pentru orchestră în Do de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Béla Bartók – solist Renaud Capuçon şi Simfonia a V-a în Si bemol de Serghei Prokofiev.

* Filarmonica de Stat din Târgu Mureş vă oferă, gratuit, pe canalul său de Youtube, până pe 15 aprilie, înregistrarea concertului vocal-simfonic extraordinar Pascal dirijat în data de 26 mai 2016 de Alpaslan Ertüngealp ce are în program „Missa Sacra” de Robert Schumann. Solistă: Claudia Bataragă – soprană.

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, este difuzat Concertul nr. 2 în do – „Învierea” de Gustav Mahler dirijat de Iván Fischer, cu participarea Corului Filarmonicii Cehe din Brno. Soliste: Christiane Karg – soprană şi Elisabeth Kulman – soprană.

 

OPERĂ

* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30, pe site-ul său şi pe pagina de Facebook a instituţiei, înregistrarea reprezentaţiei din 30 septembrie 2018 cu opera spectacolul „Otello” de Giuseppe Verdi, în regia lui Giancarlo del Monaco. Dirijor: Mihnea Ignat. Cu: Daniel Magdal, Lăcrimioara Cristescu, Ştefan Ignat, Sorana Negrea, Liviu Indricău, George Vîrban, Valentin Vasiliu, Iustinian Zetea.

* Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova difuzează, în premieră pentru România, de la ora 20:00, pe pagina sa de Facebook şi pe contul său de Youtube, înregistrarea spectacolului cu „Văduva Veselă”, operetă în trei acte compusă de Franz Lehar, pe libretul de Victor Leon şi Leo Stein, a cărui premieră a avut loc în anul 1999 la Opera de Stat din Viena, în regia lui Andrei Şerban, sub conducerea dirijorului John Elliott Gardener.

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 23 martie 1994 cu opera „Der Rosenkavalier / Cavalerul Rozelor”, operă comică de Richard Strauss cu un libret de Hugo von Hofmannsthal, regizată de Otto Schenk, cu: Felicity Lott, Kurt Moll, Anne Sofie von Otter, Gottfried Hornik, Barbara Bonney. Dirijor: Carlos Kleiber.

 

ALTE EVENIMENTE

* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” vă oferă spre vizionare online, de la orele 14:00 şi, respectiv, 16:00, pe canalul său de YouTube, şi pe paginile sale de Facebook şi de Internet, înregistrarea live a conferinţei „Centenarul, un exerciţiu de exorcizare” susţinută de Ana Blandiana pe 2 decembrie 2018.

* Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR) organizează, de la ora 17:00, „Serata Eminescu jurnalistul ONLINE”, pe site-ul, pe canalul YouTube şi pagina de Facebook ale UZPR. Participă: jurnalistul Miron Manega, prof. Ioan Roşca, prof. Ioan Haineş, tânăra poetă debută Mariana Păduraru, iar din Salzburg (Austria) vor vorbi scriitorii Daniela şi Constantin Gumann, membri din diaspora ai UZPR, despre apariţiile lor editoriale, în premieră, la Editura UZP. Moderator: Doru Dinu Glăvan, într-un montaj video pregătit de Ovidiu Zanfir.

* Prin intermediul site-ului Institutului Balassi, artista Pădureţ Mónika vă invită, de la ora 18:00, la o vizită în atelier său, unde vă va arăta ce a creat până acum aici, în spaţiul unde mereu se simte bine şi care i-a devenit sursă de inspiraţie pentru lucrări viitoare.

* Pe lângă retrospectiva celor mai bune momente ale ultimelor trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti difuzată zilnic între orele 18:00 – 20:00 pe site-ul, pe canalul de YouTube, dar şi pe pagina de Facebook ale Muzeului Naţional al Literaturii Române, până pe 16 aprilie, de la ora 21:00, este continuată seria Conferinţelor de istoria artei cu: „Paciurea şi Brâncuși”, prezentată de criticul de artă Pavel Şușară; „Traseele patriomoniului în Primul Război Mondial”, prezentată de Ioan Opriş; „Unitatea pierdută a artelor”, cu Pavel Şuşară; „Catedralele Unirii”, conferinţă prezentată de Augustin Ioan.

* De astăzi până pe 17 aprilie, actorii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi oferă celor de acasă o emoţionantă întâlnire cu poezia închisorilor comuniste, în recitalul „Speranţa din spatele gratiilor”, ce poate fi vizionat pe pagina de Facebook şi va cuprinde versuri ale poeţilor deţinuţi: Vasile Voiculescu, Corneliu Coposu, Tudor Arghezi, Nechifor Crainic, Radu Gyr, Ionel Zeană, Andrei Ciurunga, Gabriel Ţepelea, Virgil Maxim, Ion Omescu, Eugenia Indreica, Corneliu Deneşan.

* Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş prezintă online, de la ora 20:30, înregistrarea spectacolului „Campionatul de Poezie românească”, un regal poetic dedicat Centenarului Marii Uniri, susţinut de către actorii Companiei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.