Sorin Minea, Președinte Romalimenta: ”Marfa este, va fi, dar trebuie să luăm cumpătat”
Articol de , 14 aprilie 2020, 12:02
Una dintre problemele generate odată cu criza de #pandemie a fost frica lipsei de produse alimentare suficiente pentru populație. Lămuriri referitoare la cantități, la producția internă, la export și la normele santiare a oferit în matinalul #BeFm #DeDimineata, Sorin Minea – Președintele Romalimenta.
”Faptul că este pentru toată lumea s-a văzut clar. Nu există nico țară din lume în care, dacă merge toată populația să cumpere, să fie marfă suficientă pe raft. Marfa este, va fi, dar trebuie să luăm cumpătat. Suntem într-o piață mai mare decât se cunoaște. Comunitatea europeană e o piață comună. Actele sunt identice, doar drumul e diferit. Cât comunitatea europeană rezistă, iar comisarul european a zis să nu se blocheze nimic, cât timp în toate țările industria alimentară lucrează, agricultura lucrează, cât în toate țările, nu și în România, industria alimentară e prioritară, nu cred că vor fi probleme”, precizează Președintele Romalimenta.
Sorin Minea punctează: ”La fel ca în fiecare an, dacă există producție locală, înseamnă că se vând produsele. Nu cred că cineva face producție ca să o arunce. Piața e o chestie pe care o cucerești. Dacă ești unul mic și nu știi de niciunele s-ar putea să pierzi. Dar în toată Uniunea Europeană s-au inventat cooperativele, ca micii producători să se unească și să negocieze intrarea în piețe. Nu cred că e o problemă reală, ci imaginară, bazată pe «dă-mi și mie». Eu recomand oricui să cumpere produse fabricate în România.”
Președintele Romalimenta spune: ”Un cumpărător, când se duce ia cu ochii și alege după calitate, preț și necesitate. Degeaba spun că ale mele sunt mai bune dacă prețul e mai mare sau calitatea e mai proastă.”
În plus, referitor la problema sistării exportului de cereale, el a explicat faptul că România e un mare jucător pe piața de cereale și a punctat: ”ieșirea cu 2 luni înainte de apariția unei recolte importante destabilizează piața. Deciziile sunt luate în pripă.”
Întrebat despre siguranța comercializării produselor vrac, Sorin Minea a explicat: ”În clipa când vinzi neambalat, cineva servește. Produsele vrac stau în vitrine închise, deci șansele ca virusul să ajungă la ele sunt zero. Cel care servește are mănuși, deci igienic sunt super sigure. Un mic dezavantaj e la cele de la raft pentru că se perindă multe persoane, deci poate fi contaminare.”