Persoanele infectate cu COVID-19 dar asimptomatice, tratate la domiciliu
Articol de arionmihaela, 15 aprilie 2020, 22:15
Persoanele infectate cu COVID-19, dar care nu prezinta simptome, pot rămâne la domiciliu, pe parcursul refacerii.
Asta prevede Ordinul de Ministru cu numărul 622/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 414/2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 315 din 15 aprilie 2020.
Bolnavul va rămâne acasă, semnand pe propria raspundere, dacă locuiește singur, în carantină la domiciliu.
Românii care revin în țară din Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Statele Unite, Turcia sau Iran, zonele roșii unde există transmitere comunitară extinsă a coronavirusului, care erau plasați până acum în centre de carantină, vor putea sta în carantină la domiciliu, pe baza declaraţiei pe propria răspundere.
Spațiul trebuie să permită carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu.Pe lângă persoanele care se întorc în țară din zonele roșii, în carantină la domiciliu pot sta de astazi și cele confirmate pozitiv, care nu prezinta simptome.
In urma cu câteva săptămâni, autoritățile au anunțat că va veni un moment in care pacienții infectați cu coronavirus, dar cu forme ușoare ale bolii, vor putea fi tratați la domiciliu.
Românii care se întorceau din aceste zone rosii erau plasați până astazi în carantină instituționalizată pentru 14 zile.
Cei care se întorceau din țări mai puțin afectate erau plasați în izolare la domiciliu timp de 14 zile.
Potrivit Ordinului publicat astăzi, prin carantină se înțelege atât instituirea măsurii de carantină instituționalizată (în spații special amenajate), măsurii de carantină la domiciliu, cât și instituirea măsurii de izolare la domiciliu.”
Măsura de carantină la domiciliu are loc numai în situația în care spațiul permite carantina individuală sau în condiții de separare completă de restul locatarilor din același domiciliu, următoarelor categorii de persoane:
- a) persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roșie);
- b) persoanele asimptomatice confirmate cu coronavirus (COVID-19);
- c) membri de familie asimptomatici confirmați cu coronavirus (COVID-19), care se carantinează la același domiciliu.”
In prezentul ordin au fost introduse si două noi alineate, conform carora persoanele testate pozitiv dar asimptomatice au obligația de a se carantina la domiciliu, timp de 14 zile, precum și de a anunța medicul de familie cu privire la data de la care a început carantinarea, prin mijloace de transmitere la distanță, pentru monitorizarea stării de sănătate.
Acestea vor fi monitorizate și controlate zilnic.
Data de începere a perioadei de carantinare sau izolare la domiciliu este dispusă în urma anchetei epidemiologice de către direcția de sănătate publică județeană și a municipiului București.
Autoritățile administrației publice locale stabilesc spațiile de carantină instituționalizată, încheie contractele de închiriere ale acestora, asigură eliminarea deșeurilor prin contracte cu firme specializate, stabilesc repartizarea pe camere a persoanelor carantinate și asigură hrana acestora.
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București evaluează și avizează spațiile de carantină și asigură decontarea cheltuielilor aferente conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 201/2020 privind aprobarea normelor metodologice pentru stabilirea cheltuielilor pentru carantină și luarea unor măsuri în domeniul sănătății, precum și pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru asigurarea asistenței medicale a persoanelor carantinate, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București nominalizează unitățile sanitare responsabile de acordarea asistenței medicale de pe raza județului, respectiv a municipiului București.
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au obligația ca, la ieșirea din carantină, să elibereze persoanelor ce s-au aflat în această situație un aviz epidemiologic de ieșire din carantină.
Asiguraților care li se aplică măsura de carantinare beneficiază de concediu și indemnizație de carantină pentru perioada stabilită prin documentul eliberat de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, pe care îl vor transmite medicului de familie pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Persoana izolată la domiciliu în conformitate cu prevederile art. 1 alin. (3), din Ordinul nr. 622/2020 , pentru a beneficia de concediu și indemnizație de carantină, va completa și va transmite doar medicului de familie, pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, o declarație pe propria răspundere.
În acest caz nu se va mai elibera aviz epidemiologic sau orice alt document justificativ de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.
Medicul de familie poate transmite certificatele de concediu medical către asigurați pe suport hârtie sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță.