Aurelian Bădulescu: ”Nu avem voie să relaxăm nicio măsură!”

Despre situația persoanelor care pleacă mâine din centrele de carantină și despre noua directivă de izolare a oferit explicații Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.

”În acest moment, la nivelul Bucureștiului mâine pleacă acasă – pentru că se termină perioada obligatorie de 14 zile – în jur de 700 de persoane, care se întorc lângă familii, fiind declarați că nu poartă #COVID-19 – ca urmare a documentului de la Direcția de Sănătate Publică care stabilește asta. Vor mai rămâne 200 de persoane care la mijlocul săptămânii viitoare merg acasă, deoarece, până la momentul când vor pleca, starea de negativi le va permite să plece la familii”, explică Viceprimarul.

Aurelian Bădulescu a vorbit și despre transportul lor către domicilii: ”Persoanele care ies din carantină, dacă nu solicită transport, merg cu mijloacele proprii de deplasare, deoarece din ziua 14 sunt persoane ca mine, ca dumneavoastră. Se pot deplasa singure, au autonomia să beneficieze de mijloacele de transport pe care le doresc. Dacă solicită sprijin, îi ajutăm cu mijlaocele puse la dispoziție de Jandarmerie sau de STB. Dar sunt duși de familie, că își dorsc să ajungă acasă după această perioadă.”

Viceprimarul dezaprobă noua prevedere de cartantinare la domiciliu a celor care se întorc în țară din zonele roșii: ”Scopul izolării și scopul carantinei sunt foarte bine determinate în documentul OMS. Acum, pe parte de urcare epidemiologică, se ia o decizie fără să se indice mijloacele concrete prin care putem verifica o persoană care vine din zonele roșii – adică zone ca Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, deci țări infectate. Acum, după ce ne-am chinuit o lună să ținem în carantină persoanele care vin din acele zone, ce facem? Conform acestui document îi lăsăm să meargă acasă, în baza unei declarații pe propria răspundere de carantinare la domiciliu. Vecinii trebuie să semneze că sunt de acord ca el să facă caratina acolo. În condițiile în care el poate, de la ziua 1 la ziua 14, să fie pozitiv.”

Aurelian Bădulescu a explicat și ce se va întâmpla cu centrele de carantină din București. ”Centrele de carantină nu mai am dreptul să le țin, dar Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis că le vom ține. Riscul ca o persoană să fie infestată e mare, mai ales la cei care vin din Italia sau Anglia. Se presupune că stau singur în casă și să am acordul vecinilor. Dar cum obțin eu acest acord? Toți sunt asimptomatici, atenție! Toți cei intrați în România sunt asimptomatici și ei se depistează ca urmare a testului. O persoană care vine dintr-o țară roșie trebuie decontaminat – haine, mașina, bagaje. Cine face asta la domiciliu? Eu, ca autoritate locală, mă ocup doar de stabilirea spațiilor de carantină și a măsurilor. Documentul de ministru prevede că omul merge singur. Acum, practic, îi dăm drumul într-un mediu necontrolat. Oridinul a intrat în vigoare din 15. Împreună cu OMS, am făcut o carantină care Bucureștiului i-a permis să aibă risc mic de contaminări. Vorbim de o relaxare prematură. Noi suntem în urcare liberă. Nu avem voie să relaxăm nicio măsură!”, a punctat Aurelian Bădulescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.