Muzică, Operă, şi alte evenimente online de astăzi, 16 aprilie
Articol de , 16 aprilie 2020, 12:47 / actualizat: 17 aprilie 2020, 14:58
MUZICĂ
* În Sala de concert digitală din Austria puteţi urmări, începând cu ora 15:30, înregistrarea concertului clasic al cvartetului de coarde Simply Quartet, interpretând cvartetul Nr. 3 de Dmitri Şostakovici şi cvartetul în re „Der Tod und das Mädchen / Moartea şi Fata” de Franz Schubert.
* Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti continuă stagiunea sa online difuzând, pe pagina sa de Facebook, de la ora 18:00, înregistrarea unui Concert Extraordinar dedicat Sărbătorilor Pascale în 2019, primul susţinut acapella de Corul instituţiei condus de dirijorul Eduard Dinu.
* De la ora 19:00, în cadrul stagiunii simfonice online, Orchestra şi Corul Filarmonicii „George Enescu” vă propun „Un Recviem German” de Johannes Brahms, interpretat pe 5 aprilie 2018, sub conducerea dirijorului german Claus Peter Flor, alături de soliştii Irina Iordăchescu şi Ionuţ Pascu, concertmaistru invitat fiind David Lefèvre. Înregistrarea va fi postată pe site-ul, pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale Filarmonicii bucureştene, accesibile gratuit pentru toţi iubitorii muzicii pe toată perioada pascală. Lucrarea a avut premiera în 1868, dirijată de însuşi compozitor în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen.
* Filarmonica de Stat Sibiu transmite, tot de la ora 19:00, pe Website-ul instituţiei şi pe pagina sa de Facebook, înregistrarea din 1 februarie 2018 a Suitei „Peer Gynt” de Edvard Grieg, sub bagheta dirijorului Ilarion Ionescu-Galaţi şi având ca narator pe actorul Florin Piersic.
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Suita pentru două viori şi pian, op. 71 de Moritz Moszkowski; Trio pentru tromboni şi pian de Eric Ewazen; Cvintetul pentru Corn în Mi bemol de W. A. Mozart şi Trio pentru pian in Si bemol, op. 11, no. 4 „Gassenhauer”.
* Până pe 18 aprilie Festivalul şi Concursul „George Enescu” Online difuzează pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ înregistrarea concertului susţinut sub bagheta dirijorului Christian Badea de Orchestra Filarmonică din St. Petersburg alături de Corul Academic al Radiodifuziunii Române. În program: Poemul simfonic „Isis” de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schiţele autorului), Concertul nr. 1 în la pentru vioară şi orchestră” de Dmitri Şostakovici – solist Vadim Repin şi Simfonia a IX-a în mi – „Din lumea nouă” de Antonin Dvořák.
* Pe site-ul Filarmonicii „Moldova” din Iaşi sunt postate înregistrări ale concertelor din Stagiunea 2017-2018, dedicată Centenarului Marii Uniri.
* Seria Qreator – Home Together Edition continuă cu un concert byron transmis live, de la ora 20:00, pe Facebook.
OPERĂ
* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30 pe site-ul său şi pe pagina de Facebook a instituţiei, înregistrarea reprezentaţiei în limba franceză din 17 ianuarie 2019, cu opera „Faust” de Charles Gounod, cu un libret de Jules Barbier şi Michel Carré după „Faust” de J.W. Goethe. Din distribuţia acestui spectacol pus în scenă de Alexandru Tocilescu, fac parte: Alexandru Badea, Marius Boloş, Daniel Pop, Florin Simionca, Crina Zancu, Sorana Negrea, Mihaela Işpan. Dirijor: Tiberiu Soare. Cu participarea Corului şi a unor solişti ai Baletului Operei Naţionale Bucureşti.
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, https://www.staatsoperlive.com, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 16 decembrie 2017 cu opera „Der Rosenkavalier / Cavalerul Rozelor”, operă comică de Richard Strauss cu un libret de Hugo von Hofmannsthal, regizată de Otto Schenk, cu: Krassimira Stoyanova, Peter Rose, Stephanie Houtzeel, Clemens Unterreiner, Erin Morley. Dirijor: Adam Fischer.
ALTE EVENIMENTE
* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” vă oferă spre vizionare online, de la orele 14:00 şi, respectiv, 16:00, pe canalul său de YouTube, şi pe paginile sale de Facebook şi de Internet, înregistrarea live a conferinţei „Evreii din România în context european: asemănări şi deosebiri”, susţinută de Andrei Oişteanu, pe 7 aprilie 2019.
* Casa Paleologu şi Theodor Paleologu organizează webinarul live „Isus: cuvintele de pe cruce”, între orele 19:00 – 21:00, pe https://paleologu.com/ro/curs/isus-cuvintele-de-pe-cruce.