Dan Boanță, jurnalist stabilit în Italia: ”Sperăm ca încet, încet să revenim la o normalitate care va fi total diferită de ceea ce a fost până acum”
Articol de , 22 aprilie 2020, 11:42 / actualizat: 2 mai 2020, 7:31
București FM a demarat campania exclusivă ”Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM #DeDimineata, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: “Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Dan Boanță, colegul nostru, stabilit în Italia a adus vești din această țară pe 98.3 și live prin Skype, pe Facebook-ul București fm.
”Nu putem spune că numărul deceselor crește semnificativ. Ne așteptam la cifra de aproximatv 500 pe zi. Gândiți-vă că terapiile intensive au fost pline de oameni în stare foarte, foarte gravă. Acum putem vorbi de o curbă descendentă a numărului de infectări. Am ajuns undeva în jur de 2000. Avem mai bine de o lună de măsuri luate și se văd roadele, care, iată!, îi fac pe localnici și pe toți cei care trăim în Italia să credem că începând cu 3 mai putem vorbi de o ușoară relaxare a măsurilor. Vorbim de carantină, de restricțiile de circulație, de cele de muncă. Speram ca încet, încet să revenim la o normalitate care va fi total diferită de ceea ce a fost până acum”, explică Dan Boanță.
Referitor la domeniul turistic și la ce măsuri va lua Italia în acest sens, jurnalistul spune: ”Vorbeam cu niște cunoștințe care au un bar pe plajă și ziceau că vor deschide, dar nu știu cum să facă. În acest moment sunt discuții, aici oamenii au păreri împărțite. Specialiștii spun că în funcție de fiecare regiune în parte este bine să relaxăm aceste măsuri – fără precedent de la Al Doilea Război Mondial. În functie de regiune, vor începe cu ceea ce înseamnă turism. Italia e o țară în care fără turism ești mort. Dacă vorbim de partea de Sud, unde turismul pe perioada de vară aducea milioane de oameni în acele zone, acum se gândesc ca aici să fie redeschise după 4 mai cât de cât hoteluri, restaurante, baruri – care să înceapă încet, încet activitatea ca economia să nu mai aibă de suferit. Nordul Italiei este motorul economiei. Dacă ne uităm la partea de turism, nu știu câți oameni vor veni în Italia anul acesta. Toți spun că este un an ușor compromis, deși sezonul estival începe de luna viitoare. Vremea frumoasă de acum ar fi făcut ca unii patroni să aibă un profit bun, dar, din păcate, vom vedea ce se întâmplă de luna viitoare. Se vorbește de un control riguros și la intrarea în hotel. Vor fi echipe de medici care vor controla pe cei care vin la unitățile de cazare și, implicit, zona va fi controlată sanitar. E cam greu să faci în totalitate acest lucru. Dar vom învăța să trăim cu acest virus și cu această situație neașteptată. Sunt patroni de hoteluri, plaje și restaurante care au gândit un mod de a avea dezinfecție zilnică. Vom vedea ce se va întâmpla. Va trebui să ne adaptăm.”
Despre italieni, Dan Boanță spune că s-au obișnuit cu această situație și sunt optimiști. ”Modul de viață al italienilor este ca zilnic să iasă să bea o cafea, să bea un pahar de vin, să mănânce cu familia și prietenii. Modul lor de a interacționa a fost brusc oprit. În momentul de față, toată lumea speră ca odată cu relaxarea acestor măsuri să vină și această apropiere. Până la urmă, italienii sunt un popor foarte cald, au nevoie de a se strânge în brațe, de a fi împreună cu prietenii și familia. Asta a fost motivul pentru care acest virus s-a răspândit atât de repede, în opinia mea.”
Jurnalistul punctează un aspect foarte important: ”Oamenii aici au respectat din 9 martie cu strictețe toate măsurile și nu s-au abătut. Au existat și aici persoane care nu au crezut în această situație, numai că aceste conflicte s-au stins foarte repede pentru că atunci când Carabinierul te oprește iar tu spui că ai ieșit să plimbi broasca țestoasă scoate chitanțierul și zice 3.500 Euro amendă, în 48 de ore, și ți-i tragem din cont. Aceste măsuri coercitive au făcut să se stabilizeze situația. Au fost niște cazuri izolate, mai ales în zona de Sud. În Nord nu s-a pus problema.”
Întrebat de Marius și Alex despre informațiile conform cărora în Italia se dorește ieșirea din UE, Dan Boanță explică: ”Sunt din ce în mai multe voci care vor ieșirea din UE. Vorbim despre vocile din popor. Mulți italieni, după ce au văzut că UE nu a sărit în ajutorul Italiei cu nimic la un moment dat, au fost foarte dezamăgiți și au spus de ce să nu facă precum Anglia. Părerea mea este că nu se va întâmpla acest lucru. Deciziile majore vor fi luate la Roma, iar acest lucru nu cred că se va întâmpla deși foarte multe voci susțin ieșirea.”
Dan a precizat că toate măsurile luate de autoritățile italiene au fost corecte. ”Guvernul nu ia nicio măsură fără grupul specialiștilor. Toate aceste forme de protecție a populației nu au fost luate de oameni care s-au gândit peste noapte, ci în concordanță cu sfaturile epidemiologilor și virusologilor. Măsurile au fost foarte bine înțelese de populație! La capitolul comunicare au stat foarte bine, oamenii au înțeles ce se întâmplă și de ce trebuie respectate măsurile.”