Mai puţini bani de la migranți, anul acesta
Articol de Marga Tudor, 22 aprilie 2020, 20:07
Pe plan global, remiterile ar urma să scadă anul acesta cu 142 miliarde de dolari, cel mai semnificativ declin din istoria recentă, din cauza efectelor epidemiei.
Banca Mondială a declarat că scăderea de aproape 20% este urmarea reducerii salariilor și creșterii șomajului în lume.
„Remitenţele sunt o sursă vitală de venit pentru ţările în curs de dezvoltare. Actuala recesiune provocată de epidemie va afecta semnificativ capacitatea de a trimite bani acasă şi de aceea va fi extrem de important să scurtăm perioada de redresare pentru statele dezvoltate”, a afirmat David Malpass, preşedintele Băncii Mondiale.
Se estimează că peste un miliard de migranţi – aproximativ 270 de milioane care lucrează în afara ţărilor lor natale şi 760 de milioane migranţi interni – au ajutat la hrănirea, îmbrăcarea şi adăpostirea a trei persoane din locul lor natal, a declarat, pentru Reuters, Dilip Ratha, autorul raportului Băncii Mondiale.
Aceşti angajaţi sunt şi mai vulnerabili în perioada crizelor.
Este cea mai semnificativă scădere a remitenţelor până în acest moment din 1980, de când Banca Mondială raportează aceste date, a explicat Ratha.
După declinul din 2016, provocat de preţul scăzut al ţiţeiului, remitenţele au crescut, ajungând anul trecut la 714 miliarde de dolari, dar în 2020 ar urma să scadă la 572 de miliarde de dolari.
Pentru statele cu venituri scăzute şi medii, remitenţele vor scădea cu 19,7%, la 445 miliarde de dolari în 2020, de la nivelul record de 554 miliarde de dolari în 2019.
„Criza economică provocată de pandemie va reduce semnificativ veniturile migranţilor şi capacitatea lor de a trimite bani acasă”, a declarat Ratha.
Cel mai puternic lovite vor fi țări precum Tadjikistan și Nepal, unde remiterile reprezintă aproximativ 30% din PIB, a spus Ratha. Alte țări care se bazează pe remitențe sunt Filipine, Sudanul de Sud, Tonga și Haiti.
Ca bloc, Europa și Asia Centrală vor înregistra cea mai mare scădere, la aproximativ 28%, din cauza efectului combinat al pandemiei și scăderii prețurilor petrolului.
Banca Mondială se aşteaptă la o redresare a remitenţelor în 2021, când ar urma să crească cu peste 5%, la 602 miliarde de dolari.