”Stau acasă și câștig” – Primul festival-concurs desfășurat exclusiv online
Articol de Maria Gheorghiu, 22 aprilie 2020, 14:33 / actualizat: 22 aprilie 2020, 16:03
Pandemia de coronavirus a anulat toate manifestările artistice ce urmau să se desfășoare cu public. Prin urmare a fost afectată grav și industria festivalieră. Cu toate acestea, echipa de organizare a festivalulului Hermannstadtfest s-a reinventat și împreună cu Asociația Domy Music Star și Palatul Copiilor Sibiu, au realizat cu succes, primul festival online dedicat muzicii pentru copii.
Concursul, intitulat ”#StauAcasășicâștig” a reușit să adune aproape 600 de concurenți (tineri talentați din mai toată Europa) și s-a desfășurat în perioada 18 martie – 10 aprilie 2020 . Inscrierea în concurs a fost gratuită și a constat în trimiterea unei înregistrări live a fiecarui concurent, care putea fi realizată acasă cu telefonul, cu sau fără microfon. S-au trimis înregistrări cu negative de muzică ușoară sau populară dar și cu acompaniament propriu la chitară.
Evaluarea a fost făcută de un juriu de specialitate format din compozitorul și chitaristul Compact – Adrian Ordean (președintele juriului), Bogdan Dragomir – producător muzical, muzician, jurnalist Radio Romania, prof.Daniel Vecsei – Directorul Palatul Copiilor Sibiu, Codruț Croitoru – compozitor, solist trupa Taylor și Schimbul 3, Denise Ordean – artist, jurnalist radio și Dominique Simionescu – artist, Director artistic al Festivalului Internațional HermannstadtFest.
Interesantă această metodă de desfășurare dar și mai interesante au fost înregistrările copiilor care mai de care mai inventive. Pentru unii, a fost prima participare la un concurs și emotiile firești au fost ”ascunse” cu ochelari, glugă pe cap, filmări în lumină slabă sau chiar în întuneric. Avand în vedere că festivalul a avut deschidere internațională, au participat și tineri din Bulgaria, Estonia, Moldova, Belarus, Ucraina și Italia.
S-au acordat foarte multe premii și la secțiunea de muzică ușoară și la cea de populară. In afară de premiile și mențiunile care se acordă în mod normal la fiecare concurs, au fost acordate și premii de popularitate pe baza like-urilor primite pe facebook dar și ale numărului de vizualizări.
De obicei acestea erau acordate în funcție de reacția sălii; acum online-ul a decis, 4 premii de popularitate, cate două pentru fiecare secțiune. Aceste premii oferă posibilitatea de a participa la finala Festivalului Internațional HermannstadtFest, cu o taxă de participare redusă cu 50 %.
Cele mai multe vizualizări le-a obținut Andrei Vavaluc la muzică populară (18460) și Teodora Dantausa muzică ușoară (6323), iar la secțiunea de like-uri, Gizela Ianko – muzică populară(1070)și Stefan Amalia Andreea – muzică ușoară (717).
Si trofeele festivalului au fost împărțite la 4, căte două pentru fiecare categorie:
– muzică ușoară : Delia Ligoțchi și Laura Ion
– muzică populară: Boroață Anastasia și Gîjulete Melania Maria
Chiar dacă la acest inedit concurs participarea a fost gratuită (de menționat că și juriul a deliberat pro bono!), deși s-au dat multe premii, tot au existat nemulțumiri. Nu toată lumea înțelege din păcate principiul care se aplică și la jocurile olimpice și care ar trebui să se aplice în toate cazurile care presupun competiție: „Ai învins? Continuă! Ai pierdut? Continuă!” -Pierre de Coubertin”
Acest lucru a determinat-o pe Daniela Simionescu, organizatoarea festivalului, să transmită un mesaj mai dur părinților si îndrumătorilor nemulțumiți de premii, mesaj pe care îl transmit mai jos și cu care sunt perfect de acord, pentru că ani la rând, m-am confruntat și eu cu aceleași probleme în competițiile muzicale pe care le-am jurizat:
”De vreo 7 ani vreau să transmit un mesaj anumitor persoane care îi pregătesc pe viitorii artiști: profesori, educatori, instructori, mentori, soliști, muzicieni, soții – soți de profesori, iar acum am găsit momentul oportun.
Învățați-i pe elevii d-voastră atât să cânte, cât și să știe să câștige dar și să piardă. Învățai-i să fie fair play. Dacă d-voastră le spuneți că au fost cei mai buni deși sunteți conștienți că nu e așa, dar juriul i-a depunctat sau n-a vrut organizatorul să le dea premiu și normal că părintele se ceartă atât cu organizatorii cât și cu juriul. Explicați-le copiilor unde au greșit. Nu le dati piese care le depășesc calitățile vocale sau care nu sunt adecvate vârstei. Nu-i lăsați sa cânte la 6,7,8,9 ani că suferă de dragoste sau ca sunt părăsiti, că vor sa fie din nou copii, sau că “ și-au luat bărbat ”.Lasati-I să cânte de plăcere și cu bucurie.