Cinema, Muzică şi Operă, evenimente online de astăzi, 24 aprilie

CINEMA

* Astra Film Festival difuzează astăzi, pe site-ul său şi pe pagina sa de Facebook, de la orele 19:00 şi, respectiv, 22:00, documentarul „Matthew’s Laws / Regulile lui Matthijs”, câştigător al Marele Premiu Astra Film în 2013, în care regizorul Marc Schmidt își filmează prietenul din copilărie, Matei, care, suferind de autism, încearcă cu disperare să pună ordine în haosul creat de boală, în jurul lui. Urmărite îndeaproape, în intimitate, confruntările explozive ale lui Matei cu lumea exterioară sunt alternate cu observaţii stilizate şi confesiuni personale. Pas cu pas, filmul ne dezvăluie modul complex în care Matei gândeşte şi lasă să se întrevadă eventualele consecinţe catastrofice pe care boala le poate avea în cele din urmă pentru el.

* Cu ocazia Anului Paul Celan (care marchează atât sărbătorirea a 100 de ani de la naşterea poetului şi traducătorului de origine română cât şi comemorarea a 50 de ani la moartea sa), Forumul Cultural Austriac vă oferă, până pe 20 mai 2020, pe site-ul său, proiecţia online exclusivă a producţiei „Die Geträumten / Cei visaţi”, a binecunoscutei regizoare austriece de filme documentare, Ruth Beckermann, ce prezintă rămăşiţele unei poveşti de dragoste – scrisori de ieri despre societatea noastră de azi. Filmul vă este oferit în versiune originală, în limba germană, cu subtitrare în engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă.

 

MUZICĂ

* Filarmonica de Stat Sibiu transmite, de la ora 19:00, pe Website-ul instituţiei şi pe pagina sa de Facebook, Simfonia nr. 5 în do – a „Destinului” de Ludwig van Beethoven din a doua parte a unuia dintre cele mai apreciate evenimente culturale din 2019: deschiderea Stagiunii „Beethovenescu” din 10 octombrie. Dirijor: Horia Andreescu. Concertul va fi transmis şi pe posturile de Televiziune locală TV Eveniment, TV Sibiu şi TV Nova.

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Cvartetul pentru corzi în Do, op.5, nr.1 de Franz Xaver Richter; Andante pentru corn şi pian în Fa de Richard Strauss;  Duete de vioară de Árpád Könczei; câteva duo-uri de Béla Bartók şi Cvartetul pentru corzi în Re de Wolfgang Amadeus Mozart.

* Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic” difuzează astăzi pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii, precum şi pe cea a Asociaţiei, înregistrarea concertului „Aşa a fost odată…” susţinut în 19 mai 2013 de Dan Racoveanu- orgă, Mihai Ghiga – vioară barocă, Agnes Öllerer – blockflöte, Fernanda Romila – clavecin, Radu Rodideal – spinetă, care interpretează dansuri instrumentale medievale şi renascentiste şi lucrări de Bach, Mozart, Mendelssohn-Bartholdy, Biber, Rameau, Couperin şi Hesse.

* Şi astăzi puteţi viziona înregistrarea concertului susţinut în 19 aprilie 2019 de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, pe site-ul, pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ale Filarmonicii bucureştene dar şi pe pagina de Facebook a Forumului Cultural Austriac, partener al evenimentului. În program: Uvertura „Carnaval” de Antonin Dvořák; Concertul în la pentru vioară, violoncel şi orchestră, op. 102 de Johannes Brahms, solişti Alexandra Conunova – vioară şi Andrei Ioniţă – violoncel; şi „Poemul extazului” de Alexandr Scriabin.

* Până pe 25 aprilie Festivalul şi Concursul „George Enescu” Online difuzează pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ înregistrarea concertului susţinut pe 6 septembrie 2019 la Sala Palatului de Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta dirijorului Emmanuel Krivine, având în program: Suita „Tablouri dintr-o expoziţie” de Musorgski / Ravel şi 2 lucrări de Franz Liszt: Poemul simfonic Mazeppa şi Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în La – solist Evgeny Kissin.

* Filarmonica de Stat din Târgu Mureş vă oferă şi astăzi, gratuit, pe canalul său de Youtube, înregistrarea părţii a II-a concertului vocal-simfonic extraordinar dirijat de Alpaslan Ertüngealp susţinut de Corul Mixt şi Orchestra Simfonică ale instituţiei la închiderea Festivalului Silvestri în data de 26 octombrie 2017. În program: Missa „In tempore belli” (Paukenmesse) de Joseph Haydn. Solişti: Barabás Annamária – soprană (Elveţia), Laura Essig – alto, Liviu Iftene – tenor , Sebastian Balaj – bas

 

OPERĂ

* Opera Naţională Română din Cluj-Napoca difuzează online, de la ora 18:00, pe site-ul său, înregistrarea reprezentaţiei din 30 aprilie 2017 dedicată zilei veteranilor de război cu opera „Don Carlo”, de Giuseppe Verdi. Cu: Adrian Sâmpetrean, Elisabeta Marin, Vlad Budoiu, Ramona Zaharia, Florin Estefan, Marius Boloş, Corneliu Huţanu, Eusebiu Huţan. Orchestra şi Corul Operei Naţionale Române Cluj-Napoca dirijate de David Crescenzi. Regia Artistică: Mihaela Bogdan. Înregistrarea este accesibilă timp de 24 de ore de la momentul postării.

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 7 decembrie 2018 a operei „Madama Butterfly” de Giacomo Puccini, în regia lui Josef Gielen. Cu: Anna Maria Martinez, Andrea Carè, Bongiwe Nakani, Gabriel Bermúdez. Dirijor: Jader Bignamini.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.