Cinema, Muzică, Operă, Balet şi alte evenimente online de astăzi, 28 aprilie

CINEMA

* În cadrul proiectului Adolescenţii şi documentarele, al Asociaţiei Bloc Zero, pe site-ul proiectului este prezentată, de la ora 15:00, „Şcoala rebelilor”, o producţie despre o şcoală dezvoltată ca o comunitate democratică, situată într-un cartier mărginaş al Berlinului, în care elevii sunt responsabili pentru toate aspectele funcţionării instituţiei, oferind o nouă şansă tinerilor de peste 17 ani care n-au reuşit să se integreze în şcolile germane convenţionale.

* Astra Film Festival difuzează, pe site-ul său şi pe pagina sa de Facebook, de la orele 19:00 şi, respectiv, 22:00, cel mai bun documentar din competiţia Europa Centrală şi de Est a anului 2013, „Anatomia plecării”, realizat în 2012 în Germania de Şerban Oliver Tătaru, care reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârşitul anilor 80, confruntând, după mai bine de douăzeci de ani, amintirile cu privire la ţara pe care au părăsit-o. Pe de o parte, aflăm viziunea sumbră a părinţilor despre o Românie îngenuncheată de un sistem opresiv şi transformată într-un spaţiu închis. De partea cealaltă, descoperim viziunea romantică a fiului, a unui spaţiu aproape paradisiac, descris de prietenii adolescentine şi de o fericire familială ireversibil pierdută.

 

MUZICĂ

* Institutul Balassi, vă invită, de la ora 18:00, la cel de-al patrulea episod al Concertelor de marţi, ce are în program următoarele lucrări interpretate de laureaţi ai Festivalului anual al Muzicii Maghiare: Improvizaţie pe un cântec popular maghiar cu Boldizsár Szabolcs – flaut; Air valache, fantezie pe cântece româneşti de Doppler Ferenc şi Erdélyi táncok de Arma Pál cu Duo Image (Elida Elena Tîrţopan şi Ioana Cojuharov); Trei rondouri pe melodii populare slovace de Béla Bartók cu Bálint Réka şi Dansuri româneşti de Béla Bartók cu Elena Popa.

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Duo pentru vioară şi violoncel în Re de Joseph Haydn, „Teatro de marionetas” de Andreia Pinto Correia, Lazy Dick’s Solo din filmul animat „Cat City” şi tema principală a animaţiei „Familia Mézga” compuse de Deák Tamás, Anotimpurile la Buenos Aires de Astor Piazzolla, Sonata pentru clarinet în Mi bemol, op. 120, nr. 2 de Johannes Brahms.

* Filarmonica de Stat din Târgu Mureş vă oferă şi astăzi, gratuit, pe canalul său de Youtube, înregistrarea părţii a II-a concertului vocal-simfonic extraordinar dirijat de Alpaslan Ertüngealp susţinut de Corul Mixt şi Orchestra Simfonică ale instituţiei la închiderea Festivalului Silvestri în data de 26 octombrie 2017. În program: Missa „In tempore belli” (Paukenmesse) de Joseph Haydn. Solişti: Barabás Annamária – soprană (Elveţia), Laura Essig – alto, Liviu Iftene – tenor Sebastian Balaj – bas

 

OPERĂ ŞI BALET

* Opera Naţională Română din Cluj-Napoca difuzează online, de la ora 18:00, pe site-ul său, înregistrarea reprezentaţiei din 25 mai 2018 cu opereta „Lăsaţi-mă să cânt”, de Gherase Dendrino, pe un libret de Liliana Delescu, Erastia Sever şi Viorel Cosma, în regia lui Cătălin Ionescu Arbore. Cu: Cristian Mogoşan, Diana Gheorghe, Florin Sâmpelean, Diana Ţugui, Tony Bardon. Dirijor: Adrian Morar. Înregistrarea este disponibilă timp de 24 de ore de la momentul postării.

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 14 ianuarie 2016 cu „Fidelio”, singura operă lirică scrisă de Ludwig van Beethoven, pusă în scenă de Otto Schenk, cu: Klaus Florian Vogt, Anja Kampe, Stephen Milling, Valentina Naforniţa, Jörg Schneider, Evgeny Nikitin. Dirijor: Peter Schneider.

* Opera din Paris difuzează pe site-ul ei, :

– până pe 3 mai, opera „Carmen” de Georges Bizet în montarea lui Calixto Bieito, cu Roberto Alagna, Elina Garanca, Maria Agresta; dirjor Bertrand de Billy;

– până pe 21 mai, baletul „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev după povestea lui Charles Perrault, în coregrafia lui Rudolf Noureev, cu: Valentine Colasante, Karl Paquette, Aurélien Houette, Ludmila Pagliero, Dorothée Gilbert, Pierre Réti;

– până pe 5 august, baletul „Giselle” de Adolphe Adam în coregrafia semnată de Jean Coralli şi Jules Perrot, având ca solişti pe Dorothée Gilbert, Valentine Colasante şi Mathieu Ganio;

– până pe 9 cotombrie, „Les Indes galantes” lucrare-far a Secolului Luminilor de J-P. Rameau pusă în scenă de  Clément Cogitore, cu Sabine Devieilhe, Julie Fuchs, Florian Sempey, Jodie Devos, Alexandre Duhamel, Stanislas de Barbeyrac; dirijor Leonardo García Alarcón;

– până pe 24 ocotmbrie, spectacolul „Body and Soul” în regia şi coregrafia lui Crystal Pite pe muzica lui Owen Belton cu starurile Léonore Baulac, Ludmila Pagliero, Hugo Marchand.

 

ALTE EVENIMENTE

* Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” vă oferă spre vizionare online, de la ora 14:00, pe canalul său de YouTube, şi pe paginile sale de Facebook şi de Internet, înregistrarea live a conferinţei „Cine mai are nevoie azi de literatură?”, susţinută în 22 martie 2015 de Alex Ştefănescu.

* Platforma unlimited.tiff.ro, vă aduce, pe lângă proiecţiile pentru iubitorii de filme, o selecţie de spectacole de teatru şi dans contemporan ale artiştilor independenţi în seria Play Unlimited: Teatru nou la tine acasă. Astăzi, de la ora 20:00, este difuzat spectacolul cu comedia absurdă „Colibri”, de Garret Groenveld, cu Irina Margareta Nistor şi Daniel Popa, care semnează şi regia şi scenografia.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.