Ascultă Radio București FM Live

Iohannis: 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitate

Iohannis: 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitate
Foto: Sursa foto: GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO

Articol de bucurestifm, 28 aprilie 2020, 18:11 / actualizat: 28 aprilie 2020, 20:17

Președintele Klaus Iohannis susține prima conferință de presă după instituirea stării de urgență.

Principalele declarații:

  • Vom ajunge și la măsuri de relaxare. După 15 mai, anumite restricții vor fi reduse, dar trebuie să fim foarte atenți. Nu am atins maximum în România. O relaxare prematură ar putea să distrugă toate progrsele făcute.
  • Eu sunt conștient că oamenilor le-ar fi greu să stea acasă. Sunt conștient că presonalului medical i-a fost extrem de greu, dar preicolul nu a trecut și este nevoie în continuare de maximum de atenție.
  • 15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la realitatea pe care am cunoscut-o. Nu știm când vom reveni la o viața normală.
  • Nu vom putea să ieșim decât maximum 3. Nu vom putea să mergem la restaurant. Nu vom putea să plecăm din localitate decât dacă avem un motiv foarte serios.
  • Măsurile pe care le vom lua vor fi graduale. Întotodeauna cu ochii pe statistică. Dacă cifrele cresc, măsura se va lua înapoi.
  • La intrarea în unităţi cineva va măsura temperatura. Iată câte restricţii vom avea. Marile festivaluri nu vor avea loc în acest an, nu putem risca să avem un număr mare de persoane adunate într-un loc. Sunt mulţi care doresc reluarea competiţiilor sportive, dacă se vor relua e o probabilitate mare să se reia fără spectatori.

Klaus Iohannis a prezentat un grafic care arată evoluția crizei COVID în România și în mai multe state dezvoltate.

Președintele Klaus Iohannis a răspuns și întrebărilor reporterilor:

  • Autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp. Măsurile economice sunt de bun simț și vor ajuta real economia.
  • Nu putem spune dacă în septembrie sau octombrie vom avea alegeri. Trebuie organizate când nu va fi un pericol pentru populație. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei.
  • Există o lege care permite părinților să stea cu copiii acasă. Multi au o problemă cu asta. Gândiți-vă ce problemă vor avea dacă ar trimite la școală și copilul ar aduce boala acasă. Își va găsi fiecare familie o soluție proprie.
  • Decizia de a nu deschide școlile nu s-a bazat pe exemplul francez, ci pe faptul că distanțarea nu se poate face în școlile de România, elevii se pot infecta și pot duce boala acasă, unde pot trăi bunici, din grupul vulnerabil. De aceea redeschidem școlile pentru clasele terminale, fără a obliga elevii, care se pot pregăti în continuare altfel. În Italia, s-a luat aceeași decizie, de a nu deschide școlile până în septembrie.
  • Pentru copiii care nu au acces la online, ministerul va veni cu solutii, cu achiziții de tablete. Acolo unde copiii aceștia n-au note în semestrul doi, vor veni la școală în condiții de siguranță și vor putea fi încheiate situațiile lor. Trebuie elaborate ghiduri și pentru dascăli, majoritatea acum improvizează.
  • Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas și acum nu putem spune decât ce vom prevedea peste maxim 2 săptămâni. În octombrie-noiembrie vom ști dacă va exista un al doilea val și în funcție de asta se va schimba viața tuturor. Unii specialiști spun că va dura foarte mult până când vom reveni la viața pe care am avut-o înainte de pandemie.
  • Vrem să vedem cum evoluează situația din punct de vedere epidemiologic. Decizia privind prelungirea stării de urgență sau instituirea stării de alertă o vom lua săptămâna viitoare.
  • Legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență este aproape terminată. Nu vrem să fim iar în situația de stres de la începutul epidemiei. Acum vreau sa avem legslația clară, iar până în toamnă să avem toate resursele dacă vine un al doilea val.
  • Relaxarea se face în pași. Fiecare măsură trebuie analizată. Dacă după o măsură X, vom avea în număr de infecții, măsura trebuie analizată. Dacă măsura se dovedește proastă, o vom lua înapoi.
  • Cred ca am acționat foarte bine și foarte repede. Sigur că au existat informări din spațiul public, nu doar de la serviciile de informații. Noi am ținut cont de acestea și Guvernul Orban a luat măsuri de achiziții cu mult timp înainte să avem primul caz în România. Noi ne-am mișcat mai repede și rezultatele se văd. România a reacționat la timp, Guvernul a făcut o treabă foarte bună aici.
  • Despre excese din partea oamenilor legii: Forțele de ordine au fost prezente si au acționat. Au fost si unele exagerări, persoanele respective sunt trase la răspundere. Forțele de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine.
  • În privința redeschiderii cabinetelor dentare, frizeriilor și altor afaceri: În momentul acesta, pentru majoritatea zonelor sunt elaborate protocoalele dacă trebuie mască, termometru la intrare, dacă se poate sta în sala de așteptare. Vă vom comunica datele săptămâna viitoare.
  • Nu putem să tratăm zona de servicii turistice, restaurante, toate la pachet. Este mai ușor să deschidem hotelurile, dar fără restaurante. În cazul hotelurilor nu vor fi probleme de distanțare. Prioritară este sănătatea oamenilor.
  • Despre creşterea pensiilor: Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenţie de guvernanţi şi la momentul în care avem suficiente date, probabil la jumătatea anului pentru rectificarea bugetară de atunci, Guvernul va trebui să ia o decizie fiindcă după jumătatea anului deja lucrurile trebuie să fie foarte bine clarificate, însă vreau să vă spun o chestiune care mă priveşte pe mine – mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei.
  • S-a crescut foarte mult capacitatea de testare. La începutul epidemiei, capacitatea era de câteva teste zilnic, iar acum ne apropiem de 10.000 de teste pe zi. Ministerul Sănătății a luat toate măsurile ca să creștem. Este nevoie de o creștere în continuare. Experții spun că nu suntem în coada Europei, ci avem un nivel acceptabil raportat la populația României. Per 1 milion de locuitori, avem un număr rezonabil.

 

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 20:21

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1

„Am evitat în timp record o situaţie care putea deveni tragică. Din cauza întreţinerii defectuoase, scutul statuii care îl reprezintă pe...

Intervenţie în timp record a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la Primăria Sectorului 1
În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 16:18

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!

Deși ne aflăm începutul lunii noiembrie, în sectorul 4 deja se montează luminițele de Craciun. Anul acesta, administrația locală și-a propus...

În sectorul 4 deja se montează luminițele de Crăciun!
Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:59

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!

Primaria Sectorului 2, prin Poliția Locală Sector 2, eliberează domeniul public de mașinile abandonate. În acest sens, polițiștii locali...

Primăria Sectorului 2 eliberează domeniul public de mașinile abandonate!
Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 15:10

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei vor fi dotate cu defibrilatoare. Anunțul a fost făcut de primarul general, Nicușor Dan, pe...

Instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, dotate cu defibrilatoare!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:27

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate, a anunțat primarul general al Capitalei, pe pagina sa de Facebook....

Fațada și acoperișul Muzeului Theodor Aman urmează să fie restaurate!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 14:14

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!

Liniile 11, 44, 163 și 178 vor avea program prelungit, astăzi, pentru meciul Rapid – UTA Arad, transmite Asociația de Dezvoltare...

Linii cu program prelungit, pentru meciul Rapid – UTA Arad!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 12:49

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!

Un incendiu puternic a izbucnit, noaptea trecută, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei. Poliţiştii care au ajuns rapid la faţa locului...

Incendiu puternic, într-un apartament din sectorul 2 al Capitalei!
Actualitate sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 11:55

Vremea se răcește semnificativ în București!

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se răcește semnificativ în București. De astăzi, de la prânz, și până luni...

Vremea se răcește semnificativ în București!