Ada Oprea, jurnalist și blogger român, stabilită în Austria: ”Ca linie generală, austriecii respectă regulile”
Articol de , 29 aprilie 2020, 11:28 / actualizat: 2 mai 2020, 7:29
București FM a demarat campania exclusivă ”Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM #DeDimineata, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: “Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Ada Oprea, româncă stabilita în Austria, a adus vești din această țară pe 98.3 și live prin Skype, pe Facebook-ul București fm.
”Măsurile de relaxare au început deja în Austria. Pe 1 mai ni se va permite să mergem pe distanțe mai mari decât locul în care trăim. Noi, în Austria, avem active 2.208 cazuri. Au avut rată mică a deceselor, însă în spital mai sunt 140 în stare critică în toată țara. Cele 15.000 de cazuri trebuie raportate la numărul populației, adică 8 milioane de locuitori. Deci, e un număr mare de îmbolnăviri. Și noi sperăm să putem ieși la o plimbare mai lungă. Ne e dor de păduri. S-a anunțat că de pe 29 mai se deschid și piscinele. Din 15 mai restaurantele și barurile, ceea ce este un semn îmbucurător pentru austrieci, că ei sunt mari fani. Clienții nu sunt obligați să poarte mască, doar chelnerii. Teoretic, în restaurant se va permite să stea la aceeași masă 4 persoane adulte și copiii acestora. Va fi amuzant, pentru că austriecii fac mulți copii. Aici sunt mulți copii, deci grupuri de 10 persoane mi se pare amuzant”, povestește Ada Oprea.
Ada spune că în Austria școlile se deschid pe 18 mai pentru toți cei care nu dau BAC-ul. ”Ei încep acum, la debutul lunii mai. E o măsură foarte interesantă. Copiii se vor duce la școală în schimburi.”
Ada Oprea explică faptul că turismul, ca și orice altă industrie a fost afectat, ”dar politicile guvernamentale vor asigura cu bani mulți ca să se poată trece peste hop. Este greu de crezut că în doar două luni turismul a căzut atât de tare. Eu cred că până acum turismul a funcționat destul de bine și cred că au rezerve interne ca să asigure o continuitate. Sunt pierderi, dar pot continua. Aici a ieșit un adevărat scandal pentru că la începutul #pandemiei se pare că într-o stațiune montană a fost pacientul zero.”
”Sunt 3 zile de când ne-am încumetat să ieșim afară după 2 luni de stat acasă. Am observat că Viena e destul de aglomerată. E surprinzător că nimeni nu poartă mască. Eu, soțul și copilul purtăm măști. Distanțarea socială e o utopie: se stă în grupuri de 15, 20 de persoane. Am văzut poliție pe stradă, dar nu a oprit să vadă de ce stau oamenii atât de apropiați, fiind mai mulți decât au voie. Aici trebuie să porți mască în magazine și în spații închise și acolo toți o poartă. Ca linie generală, austriecii respectă regulile. Probabil că de aceea a scăzut numărul de infectări. Din două în două săptămâni se fac evaluări asupra situației și, în funcție de evoluție, se poate reveni la măsurile restrictive”, explică Ada Oprea.
Ea a mai punctat: ”Din ce am citit, mi se pare că Uniunea Europeană nu are o poziție comună. Uitați-vă la Suedia, la Germania. România mi se pare că se apropie mai mult de modelul măsurilor luate în Italia, decât în alte țări europene. Măsurile trebuie luate în funcție de specificul fiecărei țări. În Austria e mai ușor să impui niște reguli, pentru că austriecii și le însușesc imediat.”