Astăzi este Ziua Veteranilor de Război

foto: .reporterntv.ro

Ziua Veteranilor de Război este marcată în acest an prin acţiuni concrete în sprijinul veteranilor şi văduvelor de război, în contextul măsurilor adoptate pentru combaterea pandemiei SARS-CoV-2.

Potrivit MApN, sunt distribuite frecvent către veterani pachete cu produse alimentare de strictă necesitate, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, a militarilor din structurile de tip CIMIC (cooperare civili-militari) sau din unităţi din ţară.

De asemenea, veteranii de război şi văduvele acestora, fără susţinători sau alte forme de ajutor direct, au la dispoziţie o linie telefonică de tip TELVERDE (0800.410.990) destinată semnalării situaţiilor deosebite în care s-ar putea afla aceştia.

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a transmis, de asemenea, un mesaj către veteranii de război români.

„Sunteţi exemplul nostru cel mai bun, modele de comportament ostăşesc şi civic, oameni deosebiţi, caractere puternice, suflete nobile. V-aţi făcut datoria faţă de patrie, este rândul nostru să avem grijă de dumneavoastră”, afirmă Ciucă, într-un mesaj transmis de MApN.

Ziua Veteranilor de Război este celebrată la 29 aprilie şi a fost instituită prin Hotărâre de Guvern în 2007.

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, potrivit MApN, mai sunt în viaţă aproximativ 4.100 de veterani de război, aproximativ 100 de văduve de război şi în jur de 43.000 de văduve de veterani de război.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.