Sărbătorim 1 Mai, online, cu Unteatru
Articol de andreiabarsanbfm, 30 aprilie 2020, 17:13
Chiar dacă nu vom respecta tradiția petrecerilor și întâlnirilor în aer liber, de 1 Mai evenimentele se vor ține lanț în casele românilor. Așa ne anunță echipa Unteatru.
Mulți oameni au cumpărat un bilet, în semn de apreciere pentru artiști și fiind conșienți că un teatru independent nu are o altă sursă de finanțare.
La rândul lor, cei de la Unteatru, au găsit de cuviință să ofere și spectacole gratuite, atunci când un sponsor le-a venit în ajutor pentru a putea face acest lucru, pentru a acoperi cheltuielile pe care le presupune transmisia online.
Așadar, vineri, pe 1 mai, Unteatru oferă două noi spectacole difuzate gratuit pe pagina de Facebook.
De la ora 18:00, spectatorii vor putea urmări gratuit ”Hamlet’’, difuzat cu sprijinul Asociației Pentru Cultură și Arte Arbor, iar de la ora 21:00, cele mai cunoscute piese de teatru vor fi repovestite, cântate și parodiate pe muzică de actorul Alex Ștefănescu, în duet cu chitara lui.
Personajele din ”Hamlet” prind viață pe micile ecrane, datorită minunaților actori: Alina Berzunțeanu, Richard Bovnoczki și Peter Kerek. De ce doar trei interpreți, într-o piesă cu atât de multe personaje? ”Încercând să se răzbune pe cel care i-a ucis tatăl, Hamlet ajunge să se răzbune pe el însuși până ce ajunge la tăcere. Spectacolul premiat în 2018 la Festivalul Shakespeare de la Gdansk renunță la orice privire exterioară asupra poveștii și urmărește filmul acestei răzbunări imposibile strict din interiorul lui Hamlet”, ne spun organizatorii, într-un comunicat de presă.
Seara va continua cu ”9 piese remixate’’, un concert cu Alex Ștefănescu care prezintă într-o lumină surprinzătoare câteva dintre cele mai faimoase texte din dramaturgia universală. De la ora 21:00, spectatorii sunt invitați să redescopere lumea teatrului în acorduri de chitară.
Unteatru este primul teatru din România care și-a mutat activitatea în online, chiar la începutul crizei. În luna martie, printr-un efort uriaș, au realizat spectacole live, transmise pe internet. Adică, actorii erau pe scenă, dar publicul îi privea de acasă. Totul era foarte bine organizat pentru a fi respectate dispozițiile împuse de Starea de urgență și, în primul rând, ca mica echipă artistică și tehnică să fie în siguranță, să nu fie pusă în pericol sănătatea cuiva.
După 1 aprilie, Unteatru a început să difuzeze înregistrări ale celor mai apreciate spectacole din repertoriu, prin intermediul platformelor de ticketing partenere.
Pentru cei care nu știu ”istoria” de un deceniu de existență a acestui teatru, amintim că el a fost înființat de cuplul de regizori Andrei și Andreea Grosu. S-a remarcat în peisajul cultural autohton prin producții de calitate, apreciate nu numai de publicul bucureștean, ci și de juriile marilor festivaluri de profil. Deși nu are o trupă angajată, practic, are una dintre cele mai frumoase echipe, sudată nu prin contract pe perioadă nedeterminată, ci prin dorința artiștilor care lucrează aici de a face teatru bun. În 2019, Unteatru a fost distins cu Premiul de excelență UNITER – cea mai importantă recunoaștere oferită unei instituții artistice de către profesioniștii din lumea teatrului. În tot acest timp, proiectul s-a susținut exclusiv din și prin vânzarea de bilete, cele mai multe dintre spectacole fiind produse cu resurse minime, din dragoste pentru teatru. Au rezistat timp de 10 ani fără a face spectacole de calitate indoielnică sau șușe, păcat în care au picat mai toate teatrele al căror buget e asigurat de stat.
Anul trecut, regizorii Andrei și Andreea Grosu au fost invitații lui Octavian Saiu, la conferințele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, și au povestit mai mult despre proiectul lor.