„Franz Joseph și Sissi. Datoria și rebeliunea” – o aventură marca Jean des Cars
Articol de cristina.toma, 2 mai 2020, 14:30
Dacă vă plac istoriile cu împărați falnici și împărătese frumoase care fac ca lumea să se învârtă după voia lor, atunci cartea „Franz Joseph și Sissi. Datoria și rebeliunea”, scrisă de Jean des Cars și apărută în traducere românească la editura Trei, este lectura de care aveți nevoie.
Despre relația dintre Franz Joseph și frumoasa lui soție și împărăteasă, Sissi, au circulat legende și multe, multe bărfe, s-au scris romane și s-a făcut chiar un film celebru cu frumoasa actriță Romy Schneider în rolul principal. Nimeni însă nu s-a aplecat cu atâta rigoare ca Jean des Cars să studieze viața acestui cuplu strălucitor care a influențat destinul Europei.
Filmele și romanele ni i-au înfățișat pe cei doi protagoniști ca fiind veșnic îndrăgostiți și a căror iubire nu putea fi tulburată de nimic.
Care este însă adevărul? Ce se ascundea dincolo de aura strălucitoare de care au rămas înconjurați în pofida faptului că de la moartea lor s-a scurs mai mult de un secol?
Au fost uniți la bine şi la rău, având parte împreună de câteva bucurii și de nenumărate tragedii personale și politice, toate ancorate în memoria europeană ca preludii ale sfârşitului unei lumi, acea lume de dinaintea anului 1914, „lumea de ieri”, cum avea să scrie Stefan Zweig.
Prezenta lucrare, consolidată printr-o nouă abordare documentară, își propune să relateze viața acestui cuplu inedit a cărui viață pare desprinsă din romane.
Cum a fost viața lor publică? Dar cea privată? Oare câți știu că Sissi s-a preocupat îndeaproape de mariajele surorilor ei? Puțini cunosc faptul că era o amazoană neîntrecută care înflorea în șaua calului, o poetă care visa să fie pasăre și că iubea foarte mult călătoriile și ura întoarcerile.
A refuzat rolul de prim-figurantă frumoasă și și-a exercitat talentele în politică și diplomație când mai subtil, când mai direct.
Cum funcționa oare această monarhie conjugală, dublă și ea? În ce domenii au fost ei oare de acord? Știau ei oare adevărul despre moartea la Mayerling a unicului lor fiu și moștenitor? Si dacă da, atunci cât oare știau? Și, apoi, această simplă întrebare, care ar putea lămuri atâtea nedumeriri: oare s-au iubit cu adevărat, chiar dacă n-au fost fericiți?
De la mariaj la coabitare, de la crize la înțelegere cordială, de la speranță la disperare, de la amuzament la agasare, de la exasperare la furie, această biografie încrucișată își propune să redea destinul excepțional a două capete încoronate, ridicate la rangul de mit încă din timpul vieții lor.
Mitul „ultimului monarh de școală veche”, omul îndrăgostit definitiv de spectaculoasa răzvrătită a curții, soția lui fugară, asasinată de un anarhist. O moarte care a bulversat popoarele și a sfâșiat sufletul soțului ei, rămas neconsolat și resemnat până la propriul sfârșit.
Au format un cuplu atipic, de o cutezanţă insolită pe seama căruia s-au spus și s-au scris multe. Cât anume este adevărat și cât nu, puteți afla însă doar dacă vă încumetați să porniți în această aventură marca Jean des Cars.
Se pot spune multe despre această carte, dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.