Maria Mazilu, româncă stabilită în Spania: ”Spaniolii sunt altfel, ei privesc lucrurile grele mai cu veselie”
Articol de , 6 mai 2020, 10:52
București FM a demarat campania exclusivă ”Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM #DeDimineata, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: “Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Maria Mazilu, româncă stabilită în Spania, a adus vești din această țară pe 98.3 și live prin Skype, pe Facebook-ul București fm.
“În Spania continuă starea de urgență. Urma să se termine pe 9 mai, dar guvernul se pregătește să prelungeacă pentru a patra oară. După discuțiile care văd că au loc la știri, cred că guvernul va prelungi până pe 20 mai. Deja se schimbă lucrurile. Începând cu 27 aprilie, copii de până în 14 ani au voie să iasă din casă, însoțiți de un adult, să se plimbe pe o rază de maxim 1 kilometru în jurul domiciliului. De pe 2 mai adulții au avut voie să iasă. Începând cu 4 mai a intrat în vigoare planul de întoarcere la normalitate”, spune Maria Mazilu.
”Suntem pe panta descendentă. Este devreme să vorbim despre o creștere nouă. Numărul a scăzut foarte mult, am ajuns la 184 de decese pe zi. Spitalele s-au degrevat de tensiune. Spitalul din Madrid construit special pentru #Coronavirus, cu 5.000 de locuri, a fost dezafectat și asta mi s-a părut un semn bun, pentru că în Madrid a fost un focar al virusului. Majoritatea persoanelor care au decedat, peste 85%, au fost persoane de peste 70 de ani. Casele de bătrâni sunt foarte populare aici. Sunt internate 390.000 de persoane în vârstă, deci când virusul a intrat acolo a făcut ravagii, așa că majoritatea celor decedați a avut comorbidități”, explică Maria.
Despre starea de spirit a spaniolilor, Maria Mazilu spune: ”Eu locuiesc în Valencia. Am văzut video de pe plajă, din prima zi când am avut voie să ieșim, și am văzut oameni care alergau, se plimbau. Starea de spirit încă de la încep a fost una bună în Spania, exceptând punctele nevralgice. Din ce am perceput eu, era o atmosferă pozitivă. Spaniolii sunt altfel, ei privesc lucrurile grele mai cu veselie. Regulile s-au respectat. Au fost și derapaje. Citeam despre cuantumul amenzilor: câteva milioane de Euro în întreaga Spanie.”
”Nivelul somajului e foarte mare. În prezent ar fi cam 4 milioane de șomeri. Cele 2 comunități care trăiau din turism sunt cele mai afectate. Micile afaceri se deschid, am văzut o fremătare în trafic. Am avut senzația că lumea își dorește să revină la normalitate. Nu putem ști ce se va întâmpla. Poate că lucrurile vor evolua în bine și nu vor fi atât de sumbre în realitate cum se estimează acum”, punctează Maria Mazilu.
Ea a povestit și un lucru inedit. ”Există un loc în Spania în care nu a fost nicio persoană îmbolnăvită. Mica insulă Tabarca. Se află la 5 kilometri de localitatea Santa Pola. Are 72 de locuitori. Ei au vrut ca situația lor să nu ajungă publică, s-au ținut cât mai departe de ochii presei. Accesul pe insulă a fost restrâns. Doar o barcă ajungea odată pe săptămână pentru alimentarea cu medicamente și hrană. Acolo oamenii nu au știut de #Coronavirus. Polițistul avea ca atribuții să sune la casele de bătrâni să afle ce fac și cum se mai simt.”