București în 5 minute, la un click distanță!
Articol de Andra Radu, 8 mai 2020, 09:58
Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” vă prezintă nou obiect etnografic în cadrul proiectului Obiectul lunii, rezervat și de această dată în mediul online. Este vorba de marama de Muscel, o piesă de excepție din colecția medicului Nicolae Minovici care și-a propus clădirea primului muzeu de artă națională la începutul secolului trecut.
Parte din expunerea permanentă, marama e adusă mai aproape de cei care urmăresc activitatea noastră. De-a lungul lunii vom afla împreună particularități despre acest obiect atât de prețios pentru portul din trecut și care era importanța sa în viața femeii.
Având la dispoziţie un vast patrimoniu numismatic Muzeul Municipiului Bucureşti oferă, și de această dată publicului vizitator, ocazia familiarizării cu monedele medievale aparţinând colecţiei „Maria şi dr. George Severeanu”, precum şi colecţiei „Numismatice”.
Referitor la moneda proprie a Ţării Româneşti, în epoca lui Mircea cel Bătrân au circulat ducatul şi banul, precum şi moneda predecesorilor săi Vladislav I, Radu I şi Dan I. Multitudinea de variante monetare bătute de Mircea cel Bătrân relevate pe de o parte de documentele scrise, dar mai ales de numărul mare de descoperiri demonstrează o circulaţie intensă a acestor emisiuni proces favorizat în special de impulsul economic, dar şi de progresul general al societăţii medievale româneşti început încă din vremea domnitorului Nicolae Alexandru.
Extinderea sferelor economice şi politice prin tratate internaţionale în epoca lui Mircea cel Bătrân şi implicit poziţia Ţării Româneşti în comerţul internaţional au dus pe de o parte la pătrunderea monedei străine în spaţiul muntean, dar şi la circulaţia monedei autohtone în afara graniţelor statului.
Muzeul Theodor Aman a deschis în perioada 2018 – 2019 o expoziție tematică intitulată „Opera Inaccesibilă – Acuarela lui Theodor Aman”, care a adus în fața publicului aspecte mai puţin cunoscute, unele total inedite, din creația lui pictorului.
Multe din lucrările expuse constituie un fond inaccesibil pe termen lung din cauza fragilităţii şi a perisabilităţii lor, în special lucrările de grafică. Din acest fond inaccesibil fac parte şi acuarelele pe care le puteți vedea într-o nouă expoziție virtuală realizată de Secția Artă a Muzeului Municipiului București.
A doua oprire din călătoria intergalactică. Vedeți integral expoziția aici.
„Este vorba de un click care va deschide Muzeul Cosmic și unde trebuie să recunosc, nu mă așteptam în viața asta să fiu și căpitan de navă și personaj de bandă desenată. Toate muzeele MMB se regăsesc în corpul navei si vom explora, în timp, patrimoniul muzeal salvat pe nava Irina Suțu.
Prin urmare dacă tot sunt riscuri asumate, păstrând distanța socială, universul este atât de larg încât o navă spațială care salvează patrimoniul cultural este binevenită, de data aceasta pentru a fi ea explorată și nu universul, asta este de fapt invitația și este întradevăr un proiect în premieră care a adunat și iubitori de SF dar și talentați desenatori de bandă desenată. Dar pentru că vom avea curând un muzeu amenajat într-o navă spațială, asta da, management cultural!
În viitor, foarte probabil, patrimoniul universal va fi protejat și vizitat în astfel de nave spațiale, care ne vor oferi și posibilitatea de a coborî în timpul istoric dorit pentru a-l cunoaște mai bine. Acum, aici, numai primul pas. Drept urmare, să pornim la drum, zic eu.” Dr. Adrian Majuru