Alexandru Ion, român stabilit în Portugalia: ”Oamenii chiar respectă toate indicațiile date de autorități”
Articol de , 11 mai 2020, 10:55
București FM a demarat campania exclusivă ”Ce mai faceți? Suntem bine!” prin care aduce vești ascultătorilor despre eforturile și măsurile care se iau în lume pentru reducerea efectelor și stoparea epidemiei cu #Coronavirus, dar și despre starea de spirit și viața de zi cu zi a populației. În matinalul #BeFM #DeDimineata, Marius Stoica și Alex Minculescu merg din țară-n țară și întreaba: “Ce mai faceți? Sunteți bine?”
Alexandru Ion, român stabilit în Portugalia, a adus vești din această țară pe 98.3 și live prin Skype, pe Facebook-ul București fm.
”În Portugalia, lumea începe să își reintre în ritm încet, încet. Ne-a ajutat foarte mult și faptul că avem o singură graniță, cea cu Spania, care a fost închisă din timp. Am reușit să ținem sub control. Plus, din ce am observat, oamenii chiar respectă toate indicațiile date de autorități. Evoluția a fost cam aceeași. Diferența a constat în faptul că Portugalia a fost tot timpul cu câteva săptămâni înainte: când în România erau 200 de cazuri, aici erau 500 și tot așa. Dar și măsurile au fost luate din timp”, explică Alexandru Ion.
”De pe 4 mai a venit primul val de măsuri de relaxare, care sunt cam aceleași cu cele care vor veni în România de pe 15 mai. De săptămâna viitoare, de pe 18, se deschid terasele. Școlile se deschid, dar în anumite condiții și pentru anumiți elevi. La finalul lunii se va relua și campionatul de fotbal. Treptat începem să ne punem pe treabă”, a spus Alexandru.
Cât despre situația din turism, el punctează: ”Momentan, granița cu Spania este în continuare închisă. Din ce știu, turismul va fi ultimul pe lista măsurilor de relaxare. E o problemă, pentru că, în special în Faro unde locuiesc eu, turismul este principala sursă de venit.”
Alexandru Ion a mai explicat și că sistemul medical a fost pregătit pentru a gestiona #pandemia, iar autoritățile au luat toate măsurile de a ține sub control răspândirea #Coronavirus. ”De exemplu, la începutul perioadei, undeva prin martie, aici în Faro, primul bolnav a fost un fermier venit din afara țării. Imediat au fost puși în carantină el și încă 70 de oameni cu care intrase în contact. Au fost suficiente resurse ca să fie ținute lucrurile sub control. Ne-au ajutat, din păcate să spun așa, exemplele negative din Italia, din Spania. Ca și în România, a fost și în Portugalia o perioadă în apropierea Paștelui în care a fost oprit tot ce înseamnă transport, nu aveai voie să ieși din localitate. Acum lucrurile au început să revină la normal.”