Nelu Tătaru: România a intrat în acest război cu mâinile goale

Sursa foto: Agerpres/ Alex Micsik

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a ieșit, astăzi, cu declarații în Parlament:

  • suntem într-un moment în care sănătatea trebuie să primeze,
  • am început de la un laborator și am ajuns la 75 de laboratoare de testare real time PCR, cu 11.000 de teste pe zi,
  • România a înregistrat 75 de cazuri la suta de mii de locuitori și o fatalitate de 6%, printre cele mai scăzute din UE,
  • sunt căutate măsuri potrivite dacă epidemia Covid-19 evoluează,
  • două obiective principale, prevenirea îmbolnăvirii și asigurarea capacității de testare și tratament,
  • s-a pornit de la 5 spitale s-a ajuns la 225 de spitale,
  • Ministerul Sănătății a alocat 25 de milioane de lei pentru testarea PCR, tratament pacienți critici, repartizare, și s-au alocat fonduri de 350 de milioane de lei pentru spitale,
  • De asemenea, au fost investită 58 milione euro în achiziţia de aparatură.
  • Carantina intituționalizată se va menține și după data de 15 mai ”pregătim un proiect de act normativ care să prelungească măsura”,
  •  după 1 iunie, în funcţie de evoluţia pantei descendente a curbei, vom începe un studiu de evaluare la nivel naţional, regional, local a persoanelor voluntare, cărora li se va verifica imunitatea.

”Am intrat în acest război cu mâinile goale, cu stocuri de echipamente medicale, medicamente şi dezinfectanţi insuficiente la nivelul spitalelor, am avut cazuri în care lipseau chiar şi cele care trebuiau asigurate în mod curent.

Am început de la un singur laborator de testare RT-PCR şi 5 spitale de boli infecţioase care puteau face faţă într-o primă etapă la această situaţie fără precedent şi am ajuns, în numai două luni, la 75 laboratoare de testare şi 225 de unităţi sanitare de fază 1, 2 sau suport care tratează pacienţi infectaţi cu noul coronavirus”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Se constată o evoluţie în platou în ultimele patru săptămâni, ceea ce reprezintă un rezultat de succes al cumulului de măsuri întreprinse, a mai spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii, a mai declarat și că de săptămâna viitoare speră să scadă numărul de cazuri de infecţii cu noul coronavirus şi a reafirmat că acest lucru ţine foarte mult şi de comportamentul cetăţenilor.

Nelu Tătaru:” va trece o perioadă lungă până când va exista viaţa de dinainte de pandemia cu COVID-19, aceasta nu s-a terminat”.

România a înregistrat, până acum, 15.588 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, din care 7.245 persoane s-au vindecat.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a fost audiat în Parlament, astăzi, la „Ora Guvernului” și a dat explicaţii cu privire la măsurilor luate pentru combaterea noului coronavirus.

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.