Testare voluntară gratuită pentru bucureșteni!

Sursa foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Primăria Capitalei va deconta 200 lei pentru fiecare bucureștran care participă voluntar, la efectuarea testării PCR, în vederea depistării infectării cu noul coronavirus, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de luni, 11 mai.

Consilierii municipali au adoptat, astăzi, cu 31 de voturi pentru, 6 împotrivă și 11 abțineri, proiectul ”Testăm pentru București” care are o valoare totală de 2,233,000 lei.

Potrivit raportului de specialitate, proiectul prevede testarea a 11.000 de beneficiari, iar 30 de mii de lei sunt alocați pentru realizarea unei aplicații online pentru înscrierea beneficiarilor în proiect iar 3.000 de lei sunt alocați pentru hostigul aplicației online.

În document se mai arată că proiectul face parte din ansamblul măsurilor și acțiunilor care urmează să fie adoptate în perioada stării de alertă care va fi insitutuită după data de 16 mai iar testarea populației asimptomatice reprezintă un vector important de transmitere intracomunicară a virsului SARS-CoV2.

Obiectivul principal al proiecului fiind limitarea răspândirii virusului în rândul populației din Municipiul București.

Primarul general al Capitalei Gabriela Firea a explicat că, prin testarea voluntară cu teste PCR normale a persoanelor asimptomatice, care constituie vectori de transmitere a virusului în comunitate, se va putea ști care este situația răspândirii coronavirusului, astfel încât să se determine care sunt cele mai bune măsuri de relaxare.

Primăria Capitalei va încheia parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicile private, acreditate de către Ministerul Sănătății și DSP, care realizează teste PCR și va deconta valoarea testelor.

Rezultatele testării vor fi comunicate Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. DSP va declanșa ancheta epidemiologică, va testa contacții persoanelor depistate pozitiv și va aplica procedura în vigoare a subliniat Firea.

Primarul general al Capitalei a mai specificat că testarea pentru anticorpi de către Institutul de Boli Infecțioase și Tropicale „Matei Balș” va avea loc. Primăria Capitalei și primăriile de sector au achiziționat cele 20 de mii de teste de anticorpi. Autoritățile locale au primit de la Institutul „Matei Balș” eșantionarea, au organizat locațiile de testare și cetățenii vor începe să primească scrisori prin care vor fi invitați pentru testare.

„Iată că a venit timpul să fim alături de bucureștenii care nu sunt în carantină și nu au nici simptome. Această testare ne va da imaginea infectării din acest moment, ca să putem lua cele mai bune măsuri de relaxare. PMB, prin ASSMB, va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicile private care vor dori să intre în acest proiect și care dețin aparate PCR. Vom lansa, apoi, platforma unde se vor putea înscrie online voluntar bucureștenii care vor să fie testați.
Dacă amânăm, vom avea prea multe persoane infectate fără simptome. În acest moment, nu mai sunt f multe persoane în carantină. Nu vom aglomera cu testele noastre aparatele folosite pentru testarea celor simptomatici. Nu dăm vouchere, nu plătim populația să vină să se testeze, e vorba de un deocont pe care o facem pentru clinici și spitale.
Ce se întâmplă cu testele de anticorpi? Acel proiect este separat și cu siguranță va fi realizat. Primăriile și-au îndeplini obligațiile, am pregătit cadrele medicale, toată infrastructura, eșantioanele realizate de specialiștii de la Balș. Cetățenii vor primi o scrisoare de invitație, să sune la callcenter și să li se transmită ziua, ora și locul în care să se prezinte pentru testarea de anticorpi. Nu avem de ce să mai amînăm, și autoritățile centrale au anunțat testarea la nivel național”, a declarat primarul general Gabriela Firea în debutul ședinței CGMB.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.