Covid-19: Starea de alertă a primit votul final în Parlament!

Sursa foto: Bucuresti FM

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Au fost 258 de voturi pentru, 26 împotrivă, 4 abțineri, iar 3 parlamentari nu au votat.

”Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”, prevede raportul final al Comisiei.

Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului la propunerea ministrului Afacerilor Interne.

Noul raport elaborat de deputații din Comisia Juridică cuprinde mai multe modificări printre care introducerea printre magazinele care pot fi deschise în perioada stării de alertă a mall-urilor cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați, și pot fi deschise terasele pe perioada stării de alertă.

Conform legii, cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun.

Comisia juridică a Camerei a dat, miercuri, un raport favorabil proiectului Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări.

Astăzi, deputaţii au dezbătut proiectul de lege privind măsurile care vor fi instituite în perioada stării de alertă.

Mai multe modificări au fost aduse faţă de forma adoptată, marți, în Senat.

Printre aceste modificări se află faptul că starea de alertă se poate institui în cel puţin jumătate din ţară, doar cu aprobarea Parlamentului.

În forma Senatului era prevăzută încuviinţarea Legislativului, doar pentru instituirea stării de alertă, doar la nivelul întregii ţări.

În legea care reglementează starea de alertă, au fost introduse toate măsurile prin care autoritățile pot institui carantina, izolarea sau măsuri de restricționare a circulației. Sunt prevăzute și amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor.

În ceea ce privește problema sanitară, prețul la medicamente va rămâne plafonat dacă condițiile de pe piață o vor impune.

Un articol controversat propus de liberali şi adoptat iniţial în Comisia Juridică se referă la faptul că legea intră în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, însă păstrarea acestui articol încalcă legea fundamentală şi ar putea fi atacat la CCR.

Constituţia prevede că legea intră în vigoare în minimum trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Dar, deputaţii au eliminat amendamentul introdus de Comisia juridică la propunerea liberalului Florin Roman ca legea să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.