Medicii de familie şi farmaciştii propun soluţii pentru a rezolva problema medicamentelor care lipsesc

Foto: Alina Bogoi

Medicii de familie şi farmaciştii propun soluţii pentru a rezolva problema medicamentelor care lipsesc, ca de exemplu, Euthyrox, a cărui absenţă din farmacii este semnalată încă de la începutul anului de cei cu afecţiuni tiroidiene.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie și Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica propun numerotarea rețetelor simple pentru deblocarea crizei medicamentelor lipsă.

Inițiativa vine în urma constatării că produsul Euthyrox lipsește, în continuare, din depozite, iar situația devine similară pentru alte medicamente.

Deşi medicii de familie pot prescrie pe reţetă simplă Euthyrox, farmaciştii nu pot face comenzi justificate pe baza reţetelor simple şi nu pot aduce medicamentul în farmacii, spune presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Doctor Raluca Zoițanu: ” Ceea ce putem facem noi este să dăm număr şi serie reţetelor simple, astfel încât farmaciile să poată face acea comandă justificată, menţionată într-un ordin apărut în 2017”.

Comanda justificată ajută pacientul să aibă acces la tratament, când există discontinuităţi în aprovizionare cu acel produs, în maximum 48 de ore, dacă acesta există în depozite.

”Solicitarea farmaciilor ajunge la distribuitor şi aceştia o trimit mai departe producătorului”, afirmă preşedintele Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica, Sânziana Mardale.

Un studiu realizat în februarie de Asociația Farmaciilor Independente Ethica arată că 180 de medicamente pentru bolile cronice lipsesc din farmaciile independente.

Sursa: Mihaela Arion 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.