Starea de alertă, în dezbaterea Parlamentului!

ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Este un moment crucial pentru evoluția pandemiei de coronavirus din România. Din cauza bătăliei politice, românii ar putea avea 3 zile de libertate totală.

Starea de alertă este astăzi în dezbaterea Parlamentului și este și pe masa judecătorilor CCR.

Starea de urgență expiră joi, la miezul nopții. Șeful statului ne-a anunțat că ea nu va mai fi prelungită, ci va fi înlocuită cu starea de alertă, însă nu este foarte clară.

Mai mult a făcut obiectul unei contestătri constituționale. În aceste condiții, cel putin până luni, autoritățile ar putea fi în imposibilitatea de a menține anumite măsuri.

Vorbim, în special, despre deplasarea cetățenilor. Dacă CCR va declara neconstituțională legislația privind starea de urgență, premierul are o soluție. Ludovic Orban spune că va emite o ordonanță de urgență.

Avocatul poporului are și el obiecții. Renate Weber, ca proiectul de lege pentru starea de alertă trimis de Guvern la Parlament, are două probleme: nu există o definiție a stării de alertă și o limită de timp pentru aceasta. În această situație, președintele ar putea să-și asume prelungirea stării de urgență.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.