Alegeri locale pe timp de pandemie!

Sursa foto: www.radiocluj.ro

ERATĂ: Din cauza unei erori tehnice de transcriere,  în acest articol a apărut informatia eronată  conform căreia la alegerile locale s-ar diminua numărul de competitori.

Informația corecta este „DIMINUAREA NUMĂRULUI SEMNĂTURILOR NECESARE DEPUNERII CANDIDATURILOR”!

În plină pandemie de coronavirus, în România, se vor organiza alegeri locale. Parlamentul a decis că acestea vor avea loc în cel mult 6 luni de la încetarea stării de alertă.

Autoritățile trebuie să găsească însă soluții pentru evitarea răspândirii noului coronavirus.
Președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu Buică, spune că s-au propus măsuri. Una dintre ele ar fi reducerea numărului de semnaturi necesare competitori electorali. Mai mult, depunerea candidaturilor s-ar putea face în format electronic. Florin Mitulețu Buică precizează însă că vor exista probleme în această situație.

”În acest moment, așteptăm să vedem legislația adoptată zilele trecute, să vedem care va fi termenul de la care noi va trebui să demarăm procedurile electorale, fie că e vorba despre starea de urgență, fie că e vorba despre starea de alertă. În acest moment, așa cum este în vigoare ordonanța de urgență, noi ne-am dus cu prelungirea mandatului primarilor până la 31 decembrie, iar alegerile să fie organizate în septembrie, octombrie, astfel încât să ne asigurăm că la sfârșitul anului vor fi toți primarii în mandat”, a explicat președintele Autorității Electorale Permanente.

România are si alegeri parlamentare, conform Constituției, anul acesta.
Florin Mitulețu Buică spune că și aici există probleme, în special cu distanțarea socială și depunerea candidaturilor.

”Încă nu a intrat în discuție o posibilă amânare, dar suntem atenți la ce întâmplă în comunitatea internațională, cât și la nivel național, astfel încât să ne asigurăm că, dacă vom organiza un proces electoral, siguranța cetățeanului va fi pe primul loc”, a spus președintele AEP.

Florin Mitulețu Buică atrage atenția că există probleme și în ceea ce privește strângerea de semnături, pentru că acestea se strâng în format fizic, dar și în privința depunerii candidaturilor care se predau înainte de campania electorală.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.