Cinema, evenimente online de astăzi, 14 mai
Articol de , 14 mai 2020, 14:26
* Astra Film Festival îşi continuă programul online difuzând, de la ora 18:00, pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale sale, „Procesul”, documentar realizat în 2017 de Ileana Bîrsan şi Claudiu Mitcu ce urmăreşte pe Mihai Moldoveanu, fost ofiţer al armatei române condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susţine că nu a comis-o. În iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că nu a avut parte de un proces echitabil. Filmul se concentrează pe rejudecarea dosarului şi consecinţele noii sentinţe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat şi controversat.
* Cinema Arta din Cluj-Napoca vă propune spre vizionare online, în intervalul 19:00 – 24:00, pe platforma Eventbook, drama „The Other Side of Hope / Cealaltă parte a speranţei”, distinsă în 2017 la Berlinale cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, Aki Kaurismäki, în care Sherwan Haji interpretează pe Khaled, un refugiat sirian fugit din calea războiului ce ajunge ilegal în capitala Finlandei. Sakari Kuosmanen joacă pe Wikström, un agent de vânzări care câştigă o sumă mare de bani la poker şi îşi cumpără un restaurant, cu tot cu angajaţi. Destinele celor doi se intersectează în momentul în care Khaled, neprimind viza pentru şedere, doarme în curtea restaurantului, unde Wikström îl descoperă şi, în loc să îl alunge, îi oferă un loc de muncă şi un acoperiş deasupra capului.
* Începând cu ora 18:00, până la ora 02:00, distribuitorul Voodoo Films vă propune încă un film de Cannes pe platforma Eventbook.ro: drama de propagandă gay „Matthias & Maxime”, de şi cu Xavier Dolan.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române prezintă, de la ora 21:00, pe site-ul, pagina de Facebook şi contul de YouTube ale sale, documentarul „Scriitori evrei şi Marele Război de Întregire a Neamului”, ce îşi propune să ilustreze destinele mai puţin cunoscute ale unor scriitori evrei din România care, deşi nu au dobândit cetăţenia română, s-au înrolat în Armata Română şi au luptat în Primul Război Mondial.
* Universitatea Ioan I. Dalles continuă, în formula „de la casă către casă”, cursul de Cultură Cinematografică Responsabilitate istorică și adevăr în filmele lui Nicolae Mărgineanu – portret de regizor, prezentat de criticul Elena Dulgheru, cu unul din cele mai apreciate filme ale veteranului cineast pe tema perioadei de tranziţie: drama socială „Priveşte înainte cu mânie”, realizată în 1993, cu Luminiţa Gheorghiu, Ion Haiduc, Remus Mărgineanu, Gheorghe Dinică, Cristi Iacob, Valentin Teodosiu, Ştefan Sileanu. Bazat pe scenariul unuia dintre cei mai apreciaţi scriitori români, Petre Sălcudeanu, filmul, ce poate fi vizionat aici, face o incursiune în haosul social postrevoluţionar din România, din care extrage o temă recurentă a epocii, specifică pentru cinematografia vremii: deziluzia celor care au sperat că, odată cu căderea lui Ceauşescu şi apusul unei epoci, în România lucrurile se vor însenina deodată şi umbrele trecutului vor dispărea fără urmă.