Probele orale ale examenului de Bacalaureat nu se vor susţine în acest an!
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 mai 2020, 20:26
Guvernul a decis, astăzi, că probele orale ale examenului de Bacalaureat nu se vor susţine anul acesta. Ele se vor echivala cu mediile din timpul anului sau se vor recunoaşte, conform unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei.
”Pentru anul şcolar 2019-2020, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei şi cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Educaţiei.
Măsura a fost adoptată în Ordonanța de Urgență prin care a fost reglementată și gratuitatea transportului acordat elevilor. Astfel, toți elevii din România vor beneficia de transport public gratuit. Conform ordonanței, operatorii de transport au obligația de a asigura transportul gratuit al elevilor și al altor categorii de persoane care beneficiază de facilități specifice de transport.
De asemenea, statul va asigura finanţarea de bază și pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, pentru preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu. Se va asigura finanţarea de bază și pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu.
O altă măsură luată de autorități vizează cadrele didactice. Pentru anul școlar 2019-2020, cadrelor didactice care susțin examenul pentru definitivare în învățământ li se recunoaște nota obținută la ultima inspecție la clasă, susținută în calitate de cadru didactic calificat. De asemenea, gradul didactic II se obține de către personalul didactic de predare cu o vechime la catedră de cel puțin patru ani de la luarea definitivării în învățământ, prin promovarea următoarelor probe: cel puțin două inspecții școlare și o probă scrisă care conține elemente de pedagogie și de psihologie, precum și elemente de metodica specialității.