Lilith pe divan – o carte despre fricile noastre ascunse!
Articol de cristina.toma, 15 mai 2020, 12:43
Dacă sunteți convinși că economia mondială sau locală funcționează după reguli bazate pe logică și rațiune, atunci cartea „Lilith și demonii capitalului”, care are ca subtitlu „Economia pe canapeaua lui Freud” și a fost scrisă de Tomas Sedlacek, un economist pasionat de scrierile lui Carl Gustav Jung si Oliver Tanzer, un jurnalist pasionat de scrierile lui Sigmund Freud, este lectura care vă va face mare plăcere.
Însă ce caută Lilith, figură biblică, prima soție a lui Adam care l-a părăsit pe acesta pentru a trăi alături de demoni, într-o discuție despre economie si psihologie?
Este chiar exemplu potrivit la locul potrivit deoarece in istoria culturii Lilith este un simbol al iraționalității.
Motivația acestei cărți este interesantă: De ce autorii doresc să aducă tocmai economia si teoriile ei pe canapeaua psihanalistului?
Pentru că în spatele acestor teorii și schimbări se află oamenii. De altfel, în prefața cărții, există următoarea precizare: „Dacă lumea strămoșilor noștri era impregnată în gândirea si evoluția ei de de limbajul derutant al miturilor; dacă grecii se străduiau să gândească logic, iar cei din Evul Mediu teologic; dacă statul național era fetișul bunicilor noștri –atunci fetișul vremurilor noastre este factorul economic – ca un garant creat de societate și creator de dependență al fericirii și al libertății.”
Astfel „Lilith și demonii capitalului” este o carte care disecă sistemul nostru economic și arată că este profund tulburat și bolnav.
Cel ce vrea să înțeleagă economia cu adevărat trebuie să o privească în același mod în care un psihanalist privește un pacient. Astfel că, cei doi autori au așezat economia pe canapeanua lui Freud și au ajuns la descoperiri de-a dreptul surprinzătoare.
Mulți cred că economia funcționează după legile logicii și rațiunii. Dimpotrivă. Economia este mereu zguduită de noi crize, iar actorii ei, bancheri centrali, directori, politicieni, acționează adesea în baza unor iluzii, psihoze și tulburări de personalitate.
De zeci de ani specialiștii încearcă să explice crizele economice moderne prin logică și matematică complexă. Dar defectele sistemului nostru economic nu au mai nimic de-a face cu cifrele și modelele.
Economia noastră suferă de o serie întreagă de boli: infiltrarea principiului concurenței în viețile noastre provoacă cicluri economice maniacale și depresive, dependența maladivă de jocuri de noroc pe piețele financiare și strategiile cleptomane de câștig destabilizează societatea.
Motivele trebuie scoase la iveală, iar cei cu autori tocmai asta fac, capitol cu capitol. Asocierile si deductiile pe care le fac cei doi autori vă vor face să nu mai lăsati cartea din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.