Cinema… acasă. Week-end no. 9

* Cinemateca Online, organizată de Arhiva Naţională de Filme, vă propune 6 filme româneşti, fiecare dintre ele putând fi vizionat în intervalul orar 14:00-24:00, în câte 2 din cele 3 zile ale acestui week-end pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare.

˟ Astăzi puteţi viziona patru drame:

– „De ce trag clopotele, Mitică?” de Lucian Pintilie, adaptare după piesa „D-ale carnavalului” şi alte scrieri de I. L. Caragiale, cu Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Gheorghe Dinică, Tora Vasilescu, Mircea Diaconu;

– „100 de Lei”, de Mircea Săucan cu un scenariu de Horia Lovinescu şi având în distribuţie pe Dan Nuţu, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici, Violeta Andrei;

– „Meandre”, de Mircea Săucan pe un scenariu de Horia Lovinescu, cu Margareta Pogonat, Mihai Pălădescu, Dan Nuţu, Ana Széles, Ernest Maftei, Ion Tâlvan, Radu Dunăreanu;

– „Filip cel bun”, în regia lui Dan Piţa, cu un scenariu de Constantin Stoiciu, cu Mircea Diaconu în rolul titular;

˟ Pe lângă „Meandre” şi „Filip cel bun”, mâine, Duminică 17 mai, sunt programate încă două drame:

-„Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, adaptare după nuvela omonimă scrisă de Horia Pătraşcu, cu George Constantin, Emil Botta, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, Ernest Maftei, Ileana Popovici;

– „Nunta de piatră”, adaptare a nuvelelor „Fefeleaga” (1) şi „La o nuntă” (2) de Ion Agârbiceanu realizată de Mircea Veroiu (1) şi Dan Piţa (2), cu (1) Leopoldina Bălănuţă, Eliza Petrăchescu, Nina Doniga, Adrian Georgescu (2) Radu Boruzescu, George Calboreanu jr., Ursula Nussbächer, Mircea Diaconu, Petre Gheorghiu.

 

* Şi https://unlimited.tiff.ro/ platforma de streaming a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, vă propune un week-end cu filme Made in RO, pe care le puteţi viziona gratuit.

– Astăzi, de la ora 17:00, este programat „Phoenixxx” documentar realizat de Mihai Dragolea despre un fenomen ce ascunde drame personale şi neajunsuri financiare, înghiţind speranţele unor femei tinere, în no man’s land-ul numit Internet. România este unul dintre liderii de pe piaţa mondială de servicii de videochat si cybersex: există circa 3.000 de studiouri, unde lucrează peste 100.000 de femei. Georgiana şi Mona sunt două dintre ele. Pentru Mona, această muncă devine curând imposibilă, deoarece fiica ei creşte, iar viaţa dublă pe care o duce nu-i mai poate fi ascunsă pentru multă vreme.

– Deseară, de la ora 21:00 este postată drama „Câini”, excelentul debut în lung-metraj al regizorului Bogdan Mirică, distinsă cu premiul FIPRESCI al secţiunii Un Certain Regard la Cannes în 2016, cu Trofeul Transilvania la TIFF şi şase premii Gopo. Avându-i în distribuţie pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Ghorghe Visu, Raluca Aprodu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Costel Caşcaval, Constantin Cojocaru, acest film, descris de presa internaţională drept „anti-western balcanic” şi thriller cu accente noir, are ca personaj principal pe un tânăr care ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său şi descoperă o lume ameninţătoare şi imprevizibilă.

– Mâine, 17 mai, de la ora 21:00, puteţi viziona comedia „Ursul”, realizată de Dan Chişu cu: Şerban Pavlu, Mihai Constantin, Magda Catone, Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Andreea Grămoşteanu. Un road-movie plin de peripeţii, pe muzica lui Goran Bregovic, plasat în România anilor ’90 când noul director al Circului de Stat încerca să rezolve problemele financiare ale instituţiei prin vânzarea bătrânului lor urs unui vânător german. Însă artiştii circului se împotrivesc şi îl urmăresc pe acesta până în locul unde urma să aibă loc tranzacţia, trecând printr-o mulţime de aventuri.

Aceste trei filme pot fi văzute gratuit doar la ora anunţată, de pe teritoriul României, după care vor rămâne disponibile pentru abonaţii unlimited.tiff.ro, care pot accesa cele peste 100 de titluri disponibile pe această platformă de streaming, cel mai nou film fiind „Moromeţii 2”, unul dintre cele mai populare filme româneşti din ultimii 30 de ani, distins cu zece premii Gopo în 2019, cu o distribuţie remarcabilă, regizat de Stere Gulea, ce continuă povestea lui Marin Preda a familiei lui Ilie Moromete şi-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Anii 1945-1946 îl găsesc îmbătrânit dar încă în putere pe Ilie Moromete, interpretat acum de Horaţiu Mălăele. Între el şi cea de-a doua soţie, Catrina, tensiunile continuă, în timp ce Niculae este pus la încercare de promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi.

 

* Astra Film Festival continuă să difuzeze, pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale sale, filme astfel:

– astăzi, de la ora 18:00, „Mama illegal” de cineastul austriac Eduard Moschitz, despre trei femei provenind dintr-un orăşel din Republica Moldova, care şi-au riscat viaţa fugind peste graniţă dându-şi toţi banii contrabandiştilor şi locuiesc acum în Austria lucrând din greu şi  ilegal ca menajere, fără să-şi fi văzut copiii şi familia de ani întregi;

– mâine, Duminică 17 mai, de la ora 18:00, „Armânii, de la faimoşii Manakia la «Nu sunt faimos…»”, de Toma Enache, realizator şi al filmului de ficţiune amintit în titlu, care ne propune o călătorie întru explorarea lumii armânilor, pornind de la primele imagini filmate în Balcani, la început de secol 20 de către fraţii Yanaki şi Milton Manakia şi ajungând la primul film din istoria cinematografiei, vorbit în armână.

 

* Distribuitorul Voodoo Films vă propune, începând cu ora 18:00, până la ora 02:00, pe platforma Eventbook.ro încă două filme de Cannes:

– astăzi, „Burning / În flăcări”, thriller psihologic cu accente romantice regizat de coreanul Lee Chang-Dong şi distins în 2019 cu premiul criticilor de film FIPRESCI, în care un scriitor aspirant şi un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiaşi fete;

– mâine, drama „Little Joe”, realizată de Jessica Hausner, cu Emily Beecham care a fost distinsă anul trecut la Cannes cu Premiul pentru interpretare feminină pentru rolul Alice, mamă singură, cercetător senior la o corporaţie de biotehnologie unde creează o floare roşie remarcabilă pentru că, bine îngrijită, îşi face stăpânul fericit, obligându-l însă să o înmulţească, întrucât i-a fost răpită capacitatea de a se reproduce.

 

* Cinema Arta din Cluj-Napoca vă propune spre vizionare online două drame, în intervalul 19:00 – 24:00, pe platforma Eventbook, astfel:

– astăzi, drama „The Other Side of Hope / Cealaltă parte a speranţei”, distinsă în 2017 la Berlinale cu Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor, Aki Kaurismäki, în care Sherwan Haji interpretează pe Khaled, un refugiat sirian fugit din calea războiului ce ajunge ilegal în capitala Finlandei, al cărui destin se intersectează cu cel al lui Wikström, un agent de vânzări care câştigă o sumă mare de bani la poker şi îşi cumpără un restaurant, jucat de Sakari Kuosmanen;

– mâine, „Systemsprenger / Copilul-problemă”, de  Nora Fingscheidt, distinsă cu premiul Alfred Bauer la Berlinale 2019, al cărei personaj titular excelent interpretat de Helena Zengel, este Beni, o fată delicată, dar plină de energie, care reuşeşte să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează ca să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleşită de imprevizibilitatea propriei fiice.

 

* Până la marea revedere cu publicul din acest an, programată în perioada 9-15 noiembrie, la Bucureşti, Festivalul Animest invită iubitorii de film de pretutindeni într-o călătorie virtuală prin lumea celor mai bune scurtmetraje de animaţie din istoria sa. Gratuit pe www.animest.ro este disponibil acum filmul „Flamingo Pride”, premiat de publicul ANIMEST în 2011. Realizată de Tomer Eshed pentru HFF „Konrad Wolf” Potsdam, această animaţie spune povestea singurului Flamingo heterosexual care caută cu disperare să găsească iubire.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.