Cinema, Muzică şi Operă, evenimente online de astăzi, 19 mai
Articol de , 19 mai 2020, 16:25
CINEMA
* Distribuitorul Voodoo Films vă propune şi astăzi un film de Cannes, între orele 18:00 – 02:00, pe platforma Eventbook.ro: „Jupiter’s Moon”, dramă realizată de Kornél Mundruczó care începe ca un film despre imigranţi şi se relevă până la final a fi un tulburător film despre credinţă, care ne atrage atenţia, prin vocea doctorului Stern, personaj jucat de Merab Ninidze, că „oamenii uită să se uite în sus, trăiesc pe orizontală”.
* Până pe 24 mai continuă AdDoc #4 – Festivalul online de film documentar pentru liceeni care abordează acum problemele mediului înconjurător. Astăzi, de la ora 18:00, pe platforma proiectului este prezentat filmul american „Reluctant Radical / Răzvrătitul ezitant” documentar realizat în 2018 de Lindsey Grayzel care îl urmăreşte pe activistul Ken Ward pe măsură ce îşi confruntă propriile frici şi se pune în calea industriei combustibililor fosili, într-o încercare de a combate schimbările climatice. După douăzeci de ani la cârma unor organizaţii de mediu influente, Ken devine din ce în ce mai alarmat de problema încălzirii globale şi de repercusiunile acesteia asupra civilizaţiei aşa cum o ştim. Ca ultimă soluţie, Ken alege să încalce legea pentru a îndeplini ceea ce el vede ca pe o obligaţie morală faţă de generaţiile viitoare. Elevii şi profesorii sunt invitaţi să îşi creeze un cont pe platforma proiectului şi să obţină astfel acces gratuit la vizionările de film din cadrul festivalului, organizate în regim de live stream.
MUZICĂ
* Institutul Balassi, vă invită, de la ora 18:00, la cel de-al şaptelea episod al Concertelor de marţi ce are în program următoarele lucrări interpretate de laureaţi ai Festivalului anual al Muzicii Maghiare: 8 cântece populare maghiare de Béla Bartók cântate de Waimay Yau şi Leona Crasi, Dansuri populare româneşti de acelaşi compozitor interpretate de Cornelius Zirbo şi Miriam Draşovean, 44 duete pentru două viori de Béla Bartók cu Sonia Vulturar şi Teodora Buia, care cântă şi partea a III-a din Sonata pentru două viori compusă de Rózsa Miklós, muzician despre care puteţi urmări un film documentar în limba engleză şi pe care-l puteţi vedea dirijând suita „Ben Hur” în interpretarea Orchestrei Filarmonicii din Pittsburg aici.
* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Concert pentru două viori în La de Antonio Vivaldi, Suită de Dans (1. vals, 2. bossa nova, 3. quickstep, 4. charleston) de Norman Hallam, Sincopă de Fritz Kreisler, Dans spaniol de Manuel de Falla / Fritz Kreisler, Temă şi variaţiuni pentru clarinet şi pian de Jean Françaix, Capriccio pentru tubă solo de Krzysztof Penderecki, Sonata pentru piccolo şi pian de Mike Mower, Trio pentru corzi în Si bemol de Franz Schubert.
* Doar astăzi pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ mai este postată înregistrarea concertului susţinut la Sala Palatului de Orchestra Filarmonicii din Oslo, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko, având în program: Poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, Simfonia concertantă pentru violoncel şi orchestră de George Enescu – solist Johannes Moser şi Simfonia a V-a în mi de de Piotr Ilici Ceaikovski.
* Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic” difuzează pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii, precum şi pe cea a Asociaţiei, înregistrarea „Concertului de concerte” din colecţia Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica susţinut pe 30 martie 2014 de Orchestra şi Corul Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, sub bagheta dirijorilor Nicolae şi Andrei Ştefan Racu. În program: Melodii lăutăreşti de Pablo de Sarasate – solistă Adriana Gabrian, Rondo din Concertul pentru orchestră de coarde de Paul Constantinescu, Adagio de Tomaso Albinoni – solist Marin Cazacu, prima parte din Concertul pentru vioară şi orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart – solistă Cristina Anghelescu, Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de Ludwig van Beethoven – solist Viniciu Moroianu. Comentariu: Cristina Sârbu.
OPERĂ
* Opera Naţională Bucureşti transmite, de la ora 18:30, pe site-ul său şi pe pagina de Facebook a instituţiei, înregistrarea reprezentaţiei din 27 iunie 2019 cu opera „Tosca” de Giacomo Puccini, cu: Lăcrimioara Cristescu, Alin Stoica, Ştefan Ignat, Daniel Pascariu, Ion Dimieru, George Vîrban, Dan Indricău. Dirijor: Tiberiu Soare. Cu participarea Orchestrei, Corului şi Corului de Copii ale Operei Naţionale Bucureşti.
* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 11 septembrie 2016 cu opera romantică „Der Freischütz” de Carl Maria von Weber, cu: Samuel Hasselhorn, Anna Gabler, Chen Reiss, Tomasz Konieczny, Christopher Ventris, Hans Peter Kammerer. Dirijor: Sebastian Weigle.