VIDEO: Gelu Duminică, sociolog – „Societatea de mâine va arăta cum ne dorim noi să arate, însă schimbarea începe cu noi”
Articol de , 20 mai 2020, 11:46
În vremuri de #pandemie, oamenii au reacții dintre cele mai diferite. Despre atitudinea românilor, stările prin care au trecut și trec, cum va fi în perioada următoare, au aflat Marius și Alex de la sociologul Gelu Duminică, în matinalul #BeFM #DeDimineață și live pe Facebook, via Skype.
Gelu Duminică, plin de umor, a ținut să puncteze chiar de la început: „Mi s-a luat temperatura destul de des. Sunt printre cei care merită să fie huliți, pentru că eu o consider ca o măsura normală. La mine, ori e 6G, ori nimic. 5G e pentru cei care sunt ai lui Gates.”
Referitor la vaccinare, sociologul spune: „Există și un alt argument, nu numai unul dat de antivacciniști. E unul rațional, din partea unora care acceptă vaccinul. În prima fază e posibil ca el să nu fie studiat destul de mult. Conștientizează că științific e posibil ca primul val de vaccinare să aibă efecte adverse care nu pot fi studiate în prima fază la nivelul la care trebuie. Deci, cifra nu trebuie luată ca atare, ci avut în vedere faptul că unii consideră că ce este vaccin #COVID-19 de pus pe piață nu e încă safe.”
Cât despre ce le-a lipsit românilor în perioada Stării de Urgență, Gelu Duminică explică: „Mi-am dat seama ce aveam înainte și nu conștientizam. Acum valorizez ceea ce consideram că e un dat și e veșnic acolo. Una dintre chestiuni e apropierea de cei dragi. Faptul că reușești să te întâlnești cu părinții: acum ți-ai dori să mergi la prânz la mama și îți dai seama cât de important era momentul acela. Pentru mine, ilumiatio s-a produs să îmi dau seama cât de mișto era viața mea înainte și cât de prost eram eu că mă plângeam.”
Sociologul a mai punctat: „Suntem tentați să ne dorim ceea ce nu putem avea. E și un tip de capital simbolic: consumi anumite lucruri pe care nu le consumă toată lumea și el poate genera imaginea că tu aparții unei categorii. COVID-19 aduce în discuție modul în care noi știm să reacționăm ca și comunitate.
Purtarea măștii nu e neapărat pentru tine, ci mai ales pentru celălalt. Însă, când noi avem cultura bormașinii… Noi suntem corijenți la respectul față de celălalt. E efectul a ceea ce noi am fost învățați de sute de ani. Șansă să devenim mai buni avem. Noi alegem ceea ce România va fi mai încolo. Tare mă tem că nu vom fi mai buni. Ca să zic așa, forțele răului vor avea mai mare succes.
Trebuie să înțelegem că ceea ce facem azi arată cum va fi societatea de mâine. Putem alege să fie bine, putem alege să fim mai solidari, să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. Însă, de foarte multe ori, din păcate, răul din noi, zgândărit de alții, câștigă.”
„Marea probelmă în această #pandemie nu va fi virusul în sine, ci omul. Noi avem puterea de a alege, de a fi mai buni, de a promova cetățenia activă, iubirea. Ceea ce am văzut în weekend, șmecheria, nu ține de un anumit gen de muzică sau categorie socială. Trebuie să îți asumi responsabilitatea faptelor tale și schimbarea să înceapă cu tine! Societatea de mâine va arăta cum ne dorim noi să arate, însă schimbarea începe cu noi”, a concluzionat sociologul Gelu Duminică.