Cursuri și examene în vreme de epidemie!

Incepe pregătirea elevilor de clasa a opta si a douasprezecea. Au examenele finale. Anul acesta insa totul se desfasoara in situatii limita.

Un examen, fie el Evaluare Naţională sau Bacalaureat va decurge cam aşa: o clasă cu 30 de elevi va fi repartizată în 3 săli diferite. Elevilor li se va lua temperatura atunci când vor ajunge la şcoală. Copii vor purta măşti la examene şi vor fi supravegheaţi şi de un medic. „Am primit asigurari ca toate aceste masuri sunt deja puse in aplicare.Pe langa masurile de siguranta fizica, pentru latura emotionala la scoala se vor intalni si cu un consilier psiho-pedagog”, spune Liliana Toderiuc Fedorca, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Acesta cursuri sunt insa optionale. „Sunt multi parinti care au anuntat ca copiii lor vor participa la aceste cursuri de pregatire. Daca unitatea de invatatamnt nu va avea spariu suficient se va lucra in ture. In trei ture se va face dezinfectia si vor curge 2 ore de pauza intre ele două ture pentru aerisire. Elevii vor primi gratuit două măsti pe zi ca si profesorii”, precizează Fedorca.

Din păcate, ca de multi ani, si nu numai in situatii de criză, avem copiii din medii defavorizate. Copiii care merg pe jos zeci de kilometri spre scoala, care nu au carti si caiete. Iar anul acesta a trebuit sa faca lectii online. „Au fost doua probleme: fie lipsa dispozitivului, fie lipsa internetului. Cand se va reveni la scoala, acesti copiii vor beneficia de programe speciale sa nu fie decalaje intre elevi”, spune Liliana Fedorca.

Mai exista insa o categorie: eleviii de la clasele bilingve care aveau de sustinut examene de admitere inainte de epidemie. „Aceste testari se vor da. Asteptam de la Ministerul educatiei calendarul insa cu siguranta se vor sustine. Bacalaureatul incepe cu probele scrise iar cele de competente se echivalează”, precizează inspectorul.

Toată această perioadă pare ca a adus si ceva bun. „Relatia profesor-elev si profesor-parinte s-a imbunatatit. Si speram ca dupa aceasta perioada tehnologia sa ramana iar ursurile on-line sa continue.”

Autoritatile spun ca totul e pus la punct, multi parinti sunt ingrijorati. Rămân numeroase semne de întrebare şi multe îngrijorări cu privire la aceste două săptămâni de şcoală care se vor desfăşura în sălile de clasă.

Despre cursuri si examene in vremea pandemiei, am vorbit astazi, „In Comunitate”, cu Liliana Toderiuc Fedorca, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.