Cinema, evenimente online de astăzi, 22 mai

* Cinemateca Online organizată de Arhiva Naţională de Filme, vă propune în acest week-end 9 filme româneşti dintre care 4 pot fi vizionate chiar astăzi în intervalul orar 14:00-24:00 pe platforma Eventbook, de unde vă puteţi procura şi biletele necesare:

– comedia „Directorul nostru”, regizată de Jean Georgescu, adaptare după nuvela omonimă a lui Gheorghe Dorin (Eduard Mezincescu), care a scris şi scenariul pentru a pune în valoare cuplu de actori de comedie al vremii format din Alexandru Giugaru şi Grigore Vasiliu-Birlic, care joacă rolurile principale ale filmului;

– „Erupţia”, thriller dramatic regizat de Liviu Ciulei în 1957 cu Eva Cristian, Lucia Mara, Jean Bart, Dorin Dron, Benedict Dabija, Manole Teodorescu, Ştefan Ciubotăraşu;

– „Nunta de piatră”, adaptare a nuvelelor „Fefeleaga” (1) şi „La o nuntă” (2) de Ion Agârbiceanu realizată de Mircea Veroiu (1) şi Dan Piţa (2), cu (1) Leopoldina Bălănuţă, Eliza Petrăchescu, Nina Doniga, Adrian Georgescu (2) Radu Boruzescu, George Calboreanu jr., Ursula Nussbächer, Mircea Diaconu, Petre Gheorghiu;

– drama psihologică „Filip cel bun”, în regia lui Dan Piţa, cu un scenariu de Constantin Stoiciu, cu Mircea Diaconu în rolul titular.

* Festivalul One World Romania continuă Cineclubul OWR, în formula compusă din conversaţii live cu cineaşti şi streaming-ul unor filme importante din cariera lor. Cea de-a doua ediţie, ce are loc astăzi, se concentrează nu pe un autor anume, ci pe o şcoală: studioul naţional de artă contemporană din Franţa Le Fresnoy. Programul, alcătuit din patru scurtmetraje regizate de studenţi sau absolvenţi Le Fresnoy, este curatoriat chiar de directorul de programe al şcolii, François Bonenfant, care, împreună cu tineri cineaşti, participă la o discuţie online, de la ora 20:00, pagina de Facebook a Festivalului One World Romania, unde pot fi vizionate gratuit, de la ora 18:30, două dintre filmele programului. Moderatori sunt: Andrei Rus şi Vanina Vignal. Se alătură şi alţi invitaţi care au ceva de spus despre modul în care se studiază şi se predă filmul în România, printre care Doru Niţescu, directorul departamentului de Regie al UNATC, Tudor Jurgiu, regizor şi profesor de regie la UNATC, Lucia Chicoş, masterandă la Regie în cadrul UNATC şi Flavia Dima, critic de film. Toţi cei care doresc să participe activ la discuţie se pot conecta pe Zoom între 19:40 şi 19:50 aici. Pe platforma Eventbook pot fi vizionate, contra cost, toate cele 4 filme ale programului: „Arhipelagurile, granituri dezvelite” de Daphné Hérétakis, jurnal ce explorează consecinţele, atât la nivel micro cât şi macro, ale crizei economice care a izbit din plin Grecia; „Isabella Morra” de Isabel Pagliai, care lansează o punte între zilele noastre şi secolul XVI, oglindind poveştile fanteziste ale Adrianei, o fetiţă modernă, şi poezia Isabellei, care a fost acuzată de trădare de către fraţii ei şi ucisă; „Luna de fier” de Francisco Rodriguez ce încearcă să străpungă misterul indiciilor lăsate în urmă de trei pescari chinezi în căutare de caracatiţe, ale căror cadavre sunt găsite pe o plajă din apropierea Strâmtorii Magellan; „Flori” de Jorge Jácome, care vorbeşte despre identitate şi exilare pornind de la premiza fantezistă a unei crize naturale: din cauza unei invazii incontrolabile de hortensii, întreaga populaţie a insulelor Azore trebuind să fie evacuată cu forţa.

* Distribuitorul Voodoo Films vă propune încă un film de Cannes, difuzat pe platforma Eventbook între orele 18:00 – 02:00: „Gräns / Border”, dramă cu elemente de fantastic regizată de Ali Abbasi, distinsă cu premiul secţiunii Un Certain Regard în 2018 şi propunerea Suediei la premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin.

* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează pe platforma Eventbook, în intervalul 19:00 – 24:00, comedia dramatică macedoneană câştigătoare a două premii la Berlinale 2019, desemnată de Parlamentul European câştigătoare a LUX Film Prize pe 2019 „Gospod postoi, imeto i’ e Petrunija / Dumnezeu există şi numele lui e Petrunija”, satiră balcanică feministă de Teona Strugar Mitevska despre emanciparea femeii şi câştigarea controlului asupra propriei vieţi într-o societate patriarhală.

* Din izolare, şase actori din echipa Reactor – de creaţie şi experiment din Cluj – Napoca, împreună cu regizorul Bobi Pricop şi scriitoarea Lavinia Braniște, au creat un videopoem performativ care vorbeşte despre noi toţi, despre situaţia în care ne aflăm şi despre lucrurile pe care criza le ridică la suprafaţă. Premiera este transmisă de la ora 19:00, pe platforma Eventbook, de unde pot fi achiziţionate şi biletele. Distribuţia este alcătuită din Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Hodade, Lucia Mărneanu, Lucian Teodor Rus şi Adonis Tanţa. Spectacolul „Exeunt” este pentru un număr limitat de participanţi, ca şi când ar avea loc în sala Reactor. A doua reprezentaţie este programată sâmbătă, 23 mai, de la ora 19:00. Evenimentul face parte din programul multianual „Postuman. Abordări performative”, care are ca scop sondarea implicaţiilor etice, psihologice şi socio-politice ale evoluţiei tehnologice.

* Possible Sounds of Early Cinema se intitulează proiectul iniţiat de Image and Sound ce cuprinde difuzarea, online gratuită, a unei serii de filme de referinţă din cinematograful presonor românesc, însoţită de ambianţă sonoră realizată de artişti români contemporani. Astăzi, de la ora 20:00, pe www.cc-is.org puteţi viziona „Sărbătorile Unirii”, film documentar mut regizat în 1929 de Tudor Posmantir, cu ambianţa sonoră realizată de „Somnoroase Păsărele”, pseudonim cu care semnează artistul vizual, poetul şi muzicianul Gili Mocanu. Filmul prezintă serbările oficiale, manifestaţiile populare şi sportive desfăşurate, cu participarea Familiei Regale, în mai 1929 la Bucureşti, Mărăşti şi Alba Iulia, marcând aniversarea a zece ani de la Marea Unire din 1918.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.