Europenii mănâncă mai puţină carne!
Articol de Andra Radu, 25 mai 2020, 13:37
Europa se confruntă cu un surplus de carne ca urmare a preocupărilor privind sănătatea şi impactul asupra mediului, la care s-au adăugat închiderea restaurantelor, anularea festivalurilor şi meciurilor de fotbal, transmite Bloomberg.
Departamentul american al Agriculturii estimează că în acest an cererea de carne de porc în Uniunea Europeană va scădea cu 0,6% până la 20,3 milioane tone, cea mai scăzută valoare din ultimii şapte ani, iar consumul de carne de vită şi pasăre va coborâ la cel mai scăzut nivel din ultimii ani.
Vânzările pe segmentul high-end sunt modeste. În special pentru carnea de vită, bucăţile de calitate se acumulează în congelatoare, ceea ce înseamnă că supra-oferta ar putea dura şi după ce carantina se va încheia.
Pandemia de Covid-19 a lovit sectorul cărnii într-un moment în care unii consumatori mănâncă mai puţină carne, iar dietele vegane devin din ce în ce mai populare.
Germania a devenit un paradis al vegetarienilor, 63% dintre rezidenţi fiind interesaţi să reducă consumul de carne, potrivit USDA. În plus, Uniunea Europeană vrea să promoveze consumul de insecte şi alge ca alternative la proteinele din carne.
Argentina, un mare exportator mondial de carne de vită, a văzut cum livrările de produse de calitate spre Europa au scăzut din cauză că restaurantele, unii din cei mai importanţi clienţi, au fost închise.
Preţurile la carcasa de porc în Franţa şi Germania sunt la cel mai redus nivel din ultimele 12 luni.
În Olanda, cererea pentru viţei de lapte a scăzut. Carnea se îndreaptă în mod normal spre restaurantele selecte din Italia sau magazinele de kebab din Germania, care toate au suferit din cauza carantinei.