Alexandru Burghiu (Termoenergetica): Apa rece nu este plătită la preț de apă caldă!
Articol de Mircea Apostolescu, 26 mai 2020, 12:06
Contoarele de la baza blocului, pe baza cărora facturează Compania Municipală Termoenergetica către asociațiile de proprietari măsoară gigacaloriei, adică diferența de temperatură, și nu volumul apei. De aceea, dacă agentul termic nu are temperatura prevăzută în contract, contorul nu înregistrează și Termoenergetica nu facturează apă caldă și căldură, a explicat Alexandru Burghiu, directorul general al companiei de termoficare bucureștene.
Declarația lui Burghiu vine în contextul în care, în ultimul timp, cetățenii din Sectoarele 4 și 5 au reclamat lipsa apei calde.
Această situație a fost cauzată de întrarea în revizie a CET Progresul, până pe data de 8 iunie. Din această cauză, cele două sectoare se alimentează din CET Sud, care este foarte departe. Revizia CET Progresul s-a suprapus peste lucrările de reparații ale Termoenergetica, a admis Burghiu.
Situația din Sectoarele 4 și 5 a început să revină la normal, deja, de aseară, spune șeful de la Termoenergetica.
Lucrările, însă, vor continua, pe tot parcursul verii. Este vorba despre 20 de șantiere, în toate sectoarele Bucureștiului. Vor lucra la înlocuirea conductelor vechi de peste 40 de ani atât cele patru firme private cu care Termoenergetica are contracte, cât și angajații proprii, spune Burghiu.
Au fost finalizate lucrările pe Nicolae Caramfil, Iancu de Hunedoara, Ion Mihalache și Splaiul Unirii. Vor începe lucrări pe Vitan Barzești, Lascăr Catargiu, Moinești, Părăluțelor, Apusului etc.
Șeful de la Termoenergetica dă asigurări că lucrările nu vor duce la întreruperi mai mari de 24 de ore ale furnizării apei calde. Vor fi construite privizorate prin care vom furniza apa caldă și abia apoi vom lucra pe tronsonul respectiv.
Cât privește datoriile ieșite din scadență ale Termoenergetica față de producătorul de energie termică, Electrocentrale București SA (ELCEN), acestea se ridică la 180 de milioane de lei, reprezentând datorii pentru lunile ianuarie și februarie. Restul datoriilor se află în scadență, spune Alexandru Burghiu.
Aceste datorii au fost acumulate din cauza faptului că Primăria Capitalei nu a primit de la Guvern banii necesari pentru a plăti facturile la încălzire. Mai mult decât atât, Municipalitatea a cerut aprobarea Ministerului de Finanțe pentru a contracta un împrumut pentru plata facturilor la încălzire, dar nu a primit încă nici un răspuns, explică șeful de la Termoenergetica.