VIDEO: Puternici sau fragili dupa pandemie?
Articol de dianamatei, 26 mai 2020, 18:32
Perioada grea prin care am trecut in ultimele luni, a scos din fiecare dintre noi ce avem mai bun sau mai rau.
Izolarea si regulile pe care a trebuit sa le respectam ne-au facut sa ne schimbam.
Acum incepem perioada de…recuperare.
Sau, asa cum spune psihoterapeutul Jeni Chiriac, „ne putem scutura de aceste emotii si putem trece la actiune. Este foarte importanta igienizarea mentala”.
Pe foarte multi dintre noi frica a fost sentinemntul care pare ca ne-a ghidat in aceasta perioada. Frica de boala, de faptul ca am putea imbolnavi persoanele dragi, frica de faptul ca nu ne-am mai putea reveni.
Pe de alta parte, frica este una dintre emotiile care ne ghideaza in situatii limita.
Insa pana cand ne este frica si pana cand putem suporta situatiile limita.
Jeni Chiriac ne explica faptul ca „frica face parte din noi, este una dintre emotiile de baza. Ea ne ajuta sa avem un compportament de adaptare si de protectie. Insa trebuie sa stim ce o genereaza. Altfel apare un prag cand nu mai putem tolera teama si ne supune. Si atunci avem reactii paradoxale, inclusiv de suicid.”
Fiecare dintre noi a reactionat diferit in aceasta perioada.
Fiecare si-a gasit refugiul in ceva. Iar daca nu a reusit a apelat la ajutor.
„Au fost tendite mixte. Oameni care au apelat la psiholog, oameni care s-au apropiat mai mult de familie. Alti s-au dus spre credinta. Fiecare merge spre acel punct care ne aduce stare de bine. Multi credem ca psihologul e ca o instanta care te judeca. Nu e asa! Acolo lucrezi tu cu tine, esti ajutat sa-ti folosesti resursele”, puncteaza psihologul.
Statul si munca de acasa nu au fost pe placul tuturor.
Si inainte de pandemie aveam o oarecare distantare: mergeam la serviciu si interactionam cu cei din familie doar cateva ore.
Pandemia ne-a adus impreuna mult mai mult timp.
A fost si situtii bune insa si drame.
„Momentul in care stiu cine sunt putem sa facem diferenta intre ce ne dorim si ce avem. Ne-am pierdut simtul convietuirii mult timp, impreuna, inainte. Relatiile de cuplu au fost puse la grea incercare, la fel relatiile parinti-copiii. Tot timpul trebuie sa facem un update al nevoilor afective, nu numai in perioadele de criza. Si asa putem face fata mai bine in astfel de cazuri”, atrage atentia psihoterapeutul.
Criza va trece, la fel si pandemia.
Si, ca intotdeauna, orice situatie limita poate scoate la iveala si trairi si comportamente bune.
Doctorul de suflete spune ca noi suntem cei care ne putem salva daca perioada a fost prea greu de suportat.
„Sa vedem partea buna a paharului. Sa stam de vorba cu noi, sa ne reevaluam. Trebuie sa gasim eu-ul, pe noi insine. Si de acolo ne vom lua resursa.”
Cum a schimbat aceasta perioada relatiile dintre oameni, am aflat, astazi, In Comunitate, de la psihoterapeutul Jeni Chiriac.