Cinema, Muzică, Operă şi alte evenimente online de astăzi, 27 mai

CINEMA

* Institutul Balassi prezintă în cadrul programului Miercurea de film, de la ora 18:00, pe site-ul său, drama „Magasiskola / Şoimii”, adaptare regizată în 1970 de István Gaál a romanului cu acelaşi titlu scris în 1956 de Mészöly Miklós, o parabolă politică despre pericolele fanatismului ideologic şi despre mecanismele interioare ale dictaturilor.

* Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură difuzează, de la ora 18:30, online pe www.twitch.tv/artvivaromania filmul „Câteva zile din viaţa lui Oblomov”, dramă realizată în 1980 de Nikita Mihalkov, ce spune povestea unui bărbat între două vârste scos din trândăvia sa melancolică de prietenul său din copilărie, Stoltz, acum un energic şi de succes om de afaceri, care încearcă să îl introducă în cercul său de cunoştinţe, în care acest personaj titular o cunoaşte pe Olga, femeia cultă şi educată ce îi va schimba definitiv viaţa. Cu: Oleg Tabakov, Yuri Bogatyryov, Elena Solovey, Andrei Popov.

* Opera Naţională Bucureşti (ONB) transmite, de la ora 18:30, pe site-ul său şi pe pagina de Facebook a instituţiei încă un documentar din seria de 8 realizată de Digi World despre ONB intitulată „Vocile Operei”. Cel de astăzi deschide culisele spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de P. I. Ceaikovski, una dintre premierele stagiunii 2018- 2019. Un spectacol frumos şi greu, care a reunit la începutul lunii mai 2018, pe scena Operei bucureştene, balerini foarte valoroşi – atât români, cât şi străini, coregrafi renumiţi şi o echipă tehnică impecabilă.

* Cinema Arta din Cluj-Napoca postează pe platforma Eventbook, în intervalul 19:00 – 24:00, comedia dramatică „La Pazza Gioia / Nebune de fericire”, realizată de Paolo Virzi, cu Valeria Bruni Tedeschi şi Micaela Ramazzotti care interpretează două femei paciente la Villa Biondi, o clinică psihiatrică progresivă, dar sigură, din Toscana.

MUZICĂ

* Karanténestek / Recitalurile pe vremea carantinei continuă online pe site-ul: Budapest Festival Orchestra, unde, de la ora 20:45, sunt difuzate: Impromptu, Berceuse şi Scherzo dintre cele 8 piese de Reinhold Moritzevich Glière; Preludiu şi fugă nr. 14 în fa diez, cantata „Christum wir sollen loben schon” şi Preludiu şi fugă în Re de Johann Sebastian Bach; Cvartetul pentru corzi nr. 9 în sol de Franz Schubert.

* De astăzi până pe 30 mai, pe https://www.festivalenescu.ro/festivalul-si-concursul-enescu-in-casa-ta/ este postată înregistrarea concertului susţinut la Sala Palatului pe 13 septembrie 2019 de Orchestra Filarmonicii din Oslo, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko, având în program: Symfonisk dikt nr. 1: Morgon i skogen (Poemul simfonic nr. 1; „Forest Morning”), lucrare orchestrală în primă audiţie de Øyvind Torvund; Concertul pentru pian şi orchestră în la minor op. 16 de Edvard Grieg – solist Leif Ove Andsnes şi Concertul pentru orchestră de Bela Bartók.

* Şi astăzi Filarmonica „George Enescu” şi Asociaţia „Clasic e fantastic” difuzează pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale Filarmonicii, precum şi pe cea a Asociaţiei, înregistarea concertului susţinut de Orchestra inginerilor „Petru Ghenghea” dirijată de Andrei Iliescu în 19 octombrie 2014 în cadrul demersului educativ Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. În program lucrări de Ludwig van Beethoven: Uvertura  „Făpturile lui Prometeu”; prima parte a Concertului nr. 3 pentru pian şi orchestră – solistă Andra Demidov; prima parte a Triplului concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră – solişti Ileana Ioneşti, Teodor Chircu şi Maria Haiduc; prima parte a Simfoniei nr.5. Comentariu: Cristina Sârbu.

OPERĂ

* Pe site-ul Operei de Stat din Viena, de la ora 21:00 puteţi viziona înregistrarea reprezentaţiei din 24 ianuarie 2020 cu opera „Salome” de Richard Strauss, pe un libret de Hedwig Lachmann după Oscar Wilde, cu: Lise Lindstrom, Herwig Pecoraro, Waltraud Meier, Michael Volle, Carlos Osuna. Dirijor: Michael Boder.

* Până pe 31 mai, Opera Naţională din Paris difuzează pe site-ul ei, opera „Boris Godunov” de Modest Musorgski, pusă în scenă de Ivo van Hove, cu: Ildar Abdrazakov, Evdokia Malevskaya, Ruzan Mantashyan, Alexandra Durseneva, Maxim Paster, Boris Pinkhasovich, Ain Anger, Dmitry Golovnin, Evgeny Nikitin. Dirijor: Vladimir Jurowski.

ALTE EVENIMENTE

* Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi difuzează, de la ora 18:00, pe canalul de YouTube şi pe pagina de Facebook ale instituţiei, premiera spectacolului-lectură: „Sindromul Quijote”, de Carmen Dominte, în regia lui Radu Ghilaş, avându-i în distribuţie pe: Dumitru Georgescu, Doina Deleanu şi Adi Carauleanu.

* În cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş „Tes Fest” se desfăşoară până la sfărşitul lunii mai online astăzi pe pagina de Facebook şi canalul de YouTube ale Teatrului Evreiesc este postată, de la ora 19:00, înregistrarea spectacolului de dans „Barry: Mameloshn in Dance!” de Asya Zlatina, susţinut de Asya Zlatina and Dancers din Statele Unite ale Americii ediţia a treia a acestui Festival.

* Fundaţia Calea Victoriei organizează de la ora 19:00, pe site-ul şi pe contul de YouTube ale sale, cursul online „Palatele ştiute şi neştiute ale Bucureştiului”, susţinut de Anita Sterea – istoric.

* De la ora 21:00, pe site-ul, pagina de Facebook şi canalul de Youtube ale Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu actorul Horia Fedorca citeşte încontinuare din „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, în Fotoliul cu poveşti şi poezie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.