Ascultă Radio București FM Live

Parcul Herăstrău și pădurea Băneasa au ajuns din nou motiv de dispută

Parcul Herăstrău și pădurea Băneasa au ajuns din nou motiv de dispută

Articol de Mircea Apostolescu, 27 mai 2020, 17:57

Povestea Bucureștiului mai mult sau mai puțin verde a înregistrat un nou capitol marți, când o instanță de judecată A SUSPENDAT avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Sectorului 1!
Într-un comunicat de presă al deputatului de București Nicușor Dan, decizia instanței a fost anunțată ca o victorie a USR, care ar fi reușit în acest fel să oprească defrișările și construirea în Parcul Herăstrău și în Pădurea Băneasa…

Acțiunea a fost inițiată de 5 ong-uri: Asociația Salvați Bucureștiul, Fundația Eco-Civica, Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi, Asociația Cartierul Residențial Drumul Stegarului-Odăi și Asociația „Protecția Lacului Băneasa”.

Dan Trifu, de la Asociația „EcoCivica”, una dintre cele cinci ONG-uri care au cerut în instanță suspendarea avizului de mediu, eliberat de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) București, pentru PUZ Sector 1, a declarat pentru București FM că ZECI DE HECTARE DE SPAȚIU VERDE ar fi urmat să fie trecute, contrar legislației în vigoare, în zonă construibilă.

„Începând de la Baza Pro Rapid până în centrul orașului, foarte multe terenuri spații verzi deveneau zone construibile. Tot ce s-ar fi modificat prin PUZ Sector 1 ar duce la pierderea a peste 200 de hectare de spațiu verde”, a spus Trifu.

Ar fi vorba despre toate zonele sportive și de agrement de pe malul salbei de lacuri a Râului

Foto: Olga Stancu

Colentina, de la Străulești, până la Herăstrău. Conform aceluiași aviz al APM București, funcțiunea Parcului Herastrau ar fi urmat să fie modificată din V1C, monument istoric, beneficiind de un grad maxim de protecție, care interzice orice fel de construcții care ar pune în pericol arhitectura și peisajul natural, în funcțiunea V3A. Aceasta este o funcțiune mult mai permisivă, de agrement, decât cea actuală, permițând un coeficient de ocupare a terenului de 15%.

„În modul acesta, s-ar fi băgat în legalitate toate acele terase, cafenele, restaurante ilegale din Parcul Herastrau”, susține șeful de la EcoCivica.

Conform lui Trifu, și Pădurea Băneasa ar fi urmat să treacă de la funcțiunea de V7 la niște funcțiuni mai permisive:
„Dar lucrurile grave sunt că Parcul Herăstrău și Pădurea Băneasa nu se află în administrarea Primăriei Sectorului 1, aceasta neavând competențe de a schimba funcțiuni în zonele respective. Pentru că Parcul Herăstrău este în administrarea Primăriei Capitalei, prin ALPAB, iar Pădurea Băneasa este în administrarea Romsilva. Ca atare, nu aveau competente să facă aceste lucruri”, susține reprezentantul EcoCivica.

Din partea autorităților locale, Daniel Tudorache, Primarul sectorului 1, a declarat pentru București FM că avizul de mediu este DOAR SUSPENDAT, NU ANULAT, și că va demonstra în instanță și în fața opiniei publice că tot ceea ce s-a spus în ultimele trei luni despre PUZ-ul Sector 1 este O MINCIUNĂ:
„Voi prezenta planșele propunerii de PUZ și voi demonstra că tot ceea ce s-a spus în ultimele trei luni despre PUZ Sector 1 a fost numai minciună, minciună și iar minciună. USR minte cum respiră”, a declarat Tudorache pentru București FM.
Dealtfel primarul sectorului 1 spune că pentru Parcul Herăstrău NU EXISTA NICIO PLANȘĂ în propunerea sa de PUZ!

Daniel Tudorache a mai declarat astăzi, și că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) coordonator Sector 1, care se află în curs de elaborare, nu va permite construirea, ci VA SALVA Pădurea Băneasa!

Astfel, toate terenurile din Pădurea Băneasa care, acum, sunt trecute în intravilan și, deci,

Sursa foto: Mircea Apostolescu

sunt construibile vor fi trecute în PUZ coordonator Sector 1 în extravilan și pe ele nu se va mai putea construi, explică primarul din Banu Manta:
„Fiind trecute în extravilan toate terenurile, pădurea va beneficia de o protecție sporită, sub regimul Codului Silvic. Ca să fie clar, în momentul de față, în Pădurea Băneasa se poate construi datorită PUZ-urilor vechi, care au fost date pe ȘMECHERIE!
În viitorul Puz al Sectorului 1, care eu sper să fie aprobat, se va INTERZICE cu desăvârșire construirea în Pădurea Băneasa. Deci, eu voi salva Pădurea Băneasa cu noul PUZ”, a explicat Tudorache.

Primarul Sectorului 1 susține că aceia care atacă PUZ Sector 1 sunt, de fapt, cei care au interese imobiliare în Pădurea Băneasa, aceștia atacând documentația de urbanism tocmai pentru că nu vor mai putea construi în pădure…
„Cei care au interese imobiliare văd că sunt foarte deranjați. Ei vin cu tot felul de afirmații eronate, ca să nu le zic rău intenționate. În momentul de față, se poate construi în Pădurea Băneasa și se taie, normal, fiindcă, atunci când construiești tai pădurea. Ei vor să rămână situația așa cum este în prezent, să se poată construi între blocurile comuniste, să se poată construi în Pădurea Băneasa. Prin noul PUZ se anulează toate PUZ-urile care au fost aprobate până în momentul de față. Deci, e o mare problemă pentru cei care au terenuri și vor să construiască în Băneasa. Nu se va mai tăia un copac în Pădurea Băneasa, după aprobarea PUZ Sector 1”, dă asigurări Edilul din Banu Manta.

Daniel Tudorache spune că se așteapta la presiuni și chiar la procese din partea celor care au interese imobiliare în Pădurea Băneasa: „Mă așteptam la procese, din această cauză, dar prefer să am procese, indiferent câte vor fi, și să apăr sănătatea oamenilor, nu numai pe cea a cetățenilor Sectorului 1, ci sănătatea tuturor bucureștenilor”.

In context trebuie amintit faptul că Planul Urbanistic General al Municipiului București (PUG) a prevăzut la data aprobării acestuia, acum mai bine de 20 de ani, o formă a Pădurii Băneasa, care se întindea pe o suprafață aproximativă de 220,95 hectare extravilan și 56,55 hectare intravilan.

La acel moment, în cadrul Pădurii Băneasa a fost cuprinsă, pe lângă suprafața V7 (Păduri și plantații forestiere) și o suprafață V2a (Spații verzi publice cu acces limitat de folosință specializată) – Grădini Botanice și Zoologice, de 43,82 hectare, o zonă de M3 de 9,66 hectare, o zonă de S1 de 9,21 hectare și o zonă A4 de 24,61 hectare.

Între anii 2007-2012, pe zona Pădurii Băneasa au fost aprobate un număr de 3 documentații de tip P.U.Z, care au solicitat schimbarea încadrării terenurilor din V, respectiv V7 conform P.U.G., în altă categorie, de tip M, mai exact M3. Suprafața cumulată a acestor 3 P.U.Z.-uri este de aproximativ 1,71 hectare.

Astăzi în cartea funciară a imobilelor (terenurilor) la categoria de folosință, terenurile figurează curți – construcții, ceea ce permite edificarea terenurilor conform zonei funcționale din care acestea fac parte.

O reglementare de tip P.U.Z. la acest nivel, PUZ coordonator de sector, are obligația legală de a ține cont de situația existentă din teren, de a prelua documentațiile în vigoare și cele care au produs efecte. Pe lângă cele menționate, trebuie să se mai țină cont și de necesității actuale de dezvoltare ale orașului și de opțiunile și nevoile locuitorilor sectorului.

Pentru a realiza aceste lucruri, echipa de elaborare a P.U.Z.-ului sub coordonarea directă a Arhitectului Șef Olivia Ciobanu, în concordanță cu Strategia de Dezvoltare Întregrată a Sectorului 1 și cu dorința expresă a Primarului Sectorului 1, Daniel Tudorache, ca locuitorii Sectorului 1 să beneficieze de un procent mai mare de spațiu verde, care să se traducă într-o calitate crescută a vieții la nivelul sectorului, și în colaborare cu Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Direcția Silvică Ilfov – Romsilva, a găsit ca oportun să salveze Pădurea Băneasa în următoarea formă:

• toate terenurile care se regăsesc astăzi ca pădure intravilan, se vor transforma în extravilan pădure pentru a le asigura gradul maxim de protecție prevăzut prin legislația silvică, care stipuleză că un teren încadrat ca pădure aflat în extravilan nu-și poate schimba destinația;

• pe lângă acestea, Codul Silvic (legea 46/2008, cu modificările și completările ulterioare) înterzice includerea pădurilor în intravilan.

În concluzie, unul dintre scopurile majore ale P.U.Z.-ul Coordonator Sector 1 este acela de a stopa mecansimul folosit în prezent, includerea acesteia în intravilanul localității, pentru defrișarea pădurii. P.U.Z.-ul își propune exploatarea pădurii în spiritul și condițiile prevăzute de lege și nu încurajează defrișarea ilegală a acesteia, defrișare care are numeroase efecte negative, atât asupra locuitorilor Sectorului 1, cât și asupra tuturor bucureștenilor.

La final, locuitorii Capitalei rămân cu aceeași dilemă…
Vom avea un București verde cu adevărat, așa cum ni-l dorim, dincolo de declarații si lupte, juridice sau politice?

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 19:29

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe

Producția ”Bird” este o dramă cu James Nelson-Joyce, Barry Keoghan, Jasmine Jobson si Franz Rogowski. Bailey are 12 ani şi locuiește ilegal...

Rămâne de Văzut: Premierele weekendului în cinematografe
Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:54

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord

„Constructorul român a avansat cu lucrările la podul Cernica (1.300 m), cea mai dificilă structură de pe acest lot, construită într-o arie...

Grindeanu: Avansează lucrările la podul Cernica din Lotul 4 (Pantelimon-Glina) al A0 Nord
Vremea se va menține caldă și frumoasă
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:14

Vremea se va menține caldă și frumoasă

La noapte, cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade. Mâine, vremea se...

Vremea se va menține caldă și frumoasă
Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 18:00

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut

Totodată, anul trecut, compania a avizat alte 70.000 de locuri de parcare, anunţă primarul Capitalei, Nicuşor Dan. „În 2024, CMPB a...

Nicuşor Dan: Aproape 73 de milioane de lei au fost încasaţi de Compania Municipală Parking anul trecut
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 17:38

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze

„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această...

Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:46

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO

Cealaltă jumătate Morandi, artistul și producătorul Marius Moga, a vorbit într-o scurtă intervenție telefonică despre planurile din anul...

Randi: „Pregătim noul album Morandi” | VIDEO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:26

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO

Concret, proiectul vizează modernizarea și reabilitarea punctelor termice Ramuri Tei și Fundeni 2 din Sectorul 2 al Capitalei. O componentă...

Panouri fotovoltaice, la puncte termice din Sectorul 2! AUDIO
Actualitate vineri, 17 ianuarie 2025, 12:11

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO

Test ratat pentru compania SpaceX a lui Elon Musk. Din pacate naveta Starship a explodat la câteva minute de la decolare, deasupra Insulelor...

Naveta Starship lansata de compania lui Elon Musk a explodat la câteva minute de la decolare | VIDEO