Teatrele din București și-ar putea relua activitatea în aer liber!
Articol de bucurestifm, 27 mai 2020, 21:22
Instituţiile de cultură administrate de Primăria Capitalei caută soluţii pentru a-şi relua activitatea în condiţii sigure.
Primarul general, Gabriela Firea, este de părere că organizarea de spectacole în aer liber, cu respectarea normelor impuse de starea de alertă, ar fi un lucru binevenit.
Gabriela Firea a menţionat și câteva dintre propunerile de spaţii în aer liber luate în calcul, unde pot avea loc spectacole în condiţii adaptate actualului context medical:
Teatrul de Vară din Parcul Herăstrău, cu o capacitate de 2.000 de locuri, administrat de Teatrul ”Constantin Tănase”, dar care poate fi folosit în baza unui program bine stabilit de toate instituţiile culturale;
Teatrul Odeon, care se poate transforma în teatru în aer liber prin culisarea tavanului, fiind singura instituţie publică cu această structură, ce permite o astfel de transformare.
Teatrul de Comedie propune ca spaţiu Teatrul de Vară amenajat la intrarea în Parcul Alexandru Ioan Cuza, iar Teatrul Evreiesc de Stat – Grădina de Vară din Parcul Naţional.
Gabriela Firea a mai spus că Teatrul Ion Creangă poate începe stagiunea estivală în curtea Casei Eliad, aflată în administrarea ARCUB, şi că Teatrul Masca deţine o scenă mobilă care poate fi montată în spaţii publice şi poate fi folosită şi de alte instituţii.
Alte propuneri de spaţii în aer liber luate în calcul, unde pot avea loc spectacole, sunt: Teatrul Dramaturgilor, care a obţinut aprobarea de a juca în curtea Casei Filipescu-Cesianu, ce aparţine Muzeului Municipiului Bucureşti, şi în curtea Muzeului Naţional al Literaturii Române; Teatrul Ţăndărică, unde este disponibilă o terasă; Opera Comică pentru Copii, care poate organiza spectacole în curte; Circul Metropolitan, ce deţine un spaţiu în aer liber; Creart, care derulează proiectul Grădina cu filme (cinematograf în aer liber) în spaţiul din Piaţa Lahovari nr. 7.